Obiteljska medijacija i razvod braka

Obiteljska medijacija često se poistovjećuje s medijacijom prilikom razvoda braka. Vjerojatno stoga što je to najčešće korištena medijacija vezano uz obiteljsku problematiku. Pojam obiteljske medijacije znatno je širi od pojma medijacije prilikom razvoda braka, a odnosi se na sva područja obiteljskih sukoba, uključujući razvod.Divorce, Separation, Argument, Dispute
Zbog povišene stope razvoda braka i sve većeg broja osoba koji medijacijom žele riješiti problem, medijacija prilikom razvoda braka svojevrstan je podtip obiteljske medijacije koja ima svoje specifičnosti.

Najčešća sporna pitanja koja se pojavljuju u medijaciji prilikom razvoda braka su:

  • pitanje skrbništva nad djecom,
  • imovina i financije,
  • financijske naknade i podrška za djecu (tzv. alimentacije),
  • odvojeni život prije službenog razvoda,
  • dogovor oko odgoja djece,
  • život poslije razvoda (kontakti i viđanje djece, preseljenje, novi brak itd.).

Medijacija je proces koji, u usporedbi sa sudskim procesom, traje relativno kratko, značajno je povoljniji (financijski), humaniji, jednostavniji (premda vrlo strukturiran), stranke su maksimalno uključene. Uključivanje je dobrovoljno, stranke su vlasnici svog spora i donose zajedničko rješenje.

Obiteljski medijatori najčešće su po svom primarnom obrazovanju socijalni radnici, pravnici i psiholozi, ali nije pravilo. Medijator je osoba koja će stručnim znanjima i vještinama upravljati procesom i omogućiti strankama da bolje komuniciraju i zajednički dođu do rješenja svoj spora.

Obiteljska medijacija pravi je put za iznalaženje rješenja u slučaju razvoda.  Ne uspije li (što se zna dogoditi) – uvijek nam ostaje sud i sporenje.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar