Obiteljski cilj/obiteljska misija

active-1853657_640

I pravi put…

Dobre obitelji, kaže Stepehen R. Covey, devedeset posto vremena lutaju stranputicama. Čak i one izvanredne… Znaju li koji im je cilj, kako izgleda “pravi put”, iznova će mu se vraćati.

Tijekom života na nas djeluju razne okolnosti – neke dobre, neke lošije… Događaju se i posrnuća, i bolesti, nerazumjevanja, opasne situacije, odrastanje i traženja sebe i svoje uloge u svijetu, pred nama su mnogi izbori…

U svojoj knjizi “Sedam navika uspješnih obitelji” S.R: Covey usporedio je život s letom zrakoplovom. Prije nego poleti pilot ima plan leta. Zna kamo ide i kreće u skladu s tim planom. Tijekom leta događaju se i vjetar i kiša, turbulencije, zračni promet, ljudske i tehničke greške, razni drugi čimbenici koje nije moguće predvidjeti. Pilot skreće izvan zadanog kursa, manevrira, odstupa od zadanog… Nekad u većoj, nekad u manjoj mjeri. Ne dogodi li se nešto uistinu veliko zrakoplov će ipak sretno stići na odredište, zahvaljujući spretnosti pilota, njegovoj viziji, sabranosti, planu i sposobnosti da se vrati na pravi put.

Slično se događa i s obiteljima. Naši odnosi u obitelji nisu uvijek savršeni, razne nas okolnosti uzdrmaju i često smo primorani skrenuti s pravog puta. Imamo li na umu cilj i misiju naše obitelji – da obitelj ostane na okupu, da jedni drugima budemo podrška i poticaj za ostvarenje naših životnih ciljeva, da stvaramo ozračje ljubavi, ljubaznosti i sreće u našem domu, da budemo strpljivi i puni razumijevanja jedni za druge, da se volimo i da si to pokazujemo djelima i riječima, da si međusobno pomažemo, da vjerujemo jedni drugima i jedni u druge, da mudro koristimo svoje vrijeme, talente i sposobnosti i drugo – tada ćemo se uvijek znati vratiti na pravi put.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesay of Pixabay

ostavite svoj komentar