Obiteljsko povezivanje za stolom

Okupljanja u blagovaonici, dijeljenje obroka i druženje za stolom više su od obroka, ručka ili večere. Riječ je o susretu koji povezuje članove obitelji i prijatelje, smiruje, opušta, daje osjećaj zajedništva i pripadanja, svima toliko potreban.

Mnoga su istraživanja dokazala da su djeca koja sa članovima obitelji redovito jedu manje problematična i rjeđe skreću u ovisnosti. Također je dokazano da su bračni odnosi bolji u brakovima gdje partneri češće blaguju zajedno.

Malo gdje kao za stolom imamo priliku promatrati druge, njihove izraze lica, načine reagiranja, osmijehe ili podsmijehe, šutnje, raspoloženja… Za stolom sjedimo jedni pored drugih, često okrenuti licem u lice što nam omogućava da vidimo i reakcije koje bi nam inače promakle (mimiku, geste, poglede). Hrana je sama po sebi za mnoge od nas zadovoljstvo pa pridonosi dobrom osjećaju i potiče dobro raspoloženje.

Psiholozi tvrde da zajednički obroci povezuju obitelj, partnere, prijatelje, u značajno većoj mjeri nego neke druge zajedničke aktivnosti. Posebno se mladim obiteljima preporučuje da prakticiraju barem jedan zajednički obrok tijekom dana ili minimalno pet tijekom tjedna. Preporuka je također da se izbjegavaju teški razgovori, svađe i kritiziranja za stolom. Razgovor o tome kako je tko proveo dan, kako se osjeća, što planira, jer ima kakvih briga, želja, potrebu za dijeljenjem nekog iskustva, doživljaja ili spoznaje – dobro su došli.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar