Očistite snijeg sa automobila

Nije dovoljno očistiti samo vjetrobransko staklo…

Ovih se dana na našim se cestama mogu vidjeti vozila čiji vlasnici/vozači nisu očistili snijeg s krovova svojih automobila, a koji se kod vožnje rasprši i smeta vozačima iza njih, a i same vozeče može dovesti u opasnu situaciju padne li veća količina snijega na vjetrobransko staklo ispred vozača.
Mnogi vozači u žurbi i nemaru ne odlede niti sve staklene površine pa voze automobil sa znatno smanjenom vidljivosti nego to sigurnost nalaže. Zaleđena stakla treba očistiti i to ne samo vjetrobransko staklo ispred vozača, već sva bočna i stražnje staklo.
Posebno su opasna neočišćena teretna vozila.

Automobil treba očistiti od snijega u potpunosti sa cijele karoserije automobila. Između ostaloga, nemar i žurba mogu vas skupo stajati – kažnjivo je voziti se sa zaleđenim staklima i debelim slojem snijega na automobilu.
Zakon ne specificira točno koliko snijega smije biti na automobilu, ali će se policija voditi metodom kažnjavanja onih vozača koji zbog nepreglednosti uzrokovane neočišćenim snijegom ugrožavaju ostale sudionike u prometu.

Članak 35.
„Vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Vlasnik vozila kao i druga osoba dužna je postupiti na isti način i u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu na cesti ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.“

ostavite svoj komentar