Odabir četkice za zube

Pravilnim im četkanjem s dobrom četkicom preveniramo nastajanje karijesa i razvoj parodontitisa. Kako pravilno četkati zube i koju je četkicu najbolje izabrati?

Dentist, Teeth, Toothbrush, Tooth, Clean

Za učinkovitu higijenu usne šupljine i zuba stomatolozi savjetuju kombiniranje ručne i električne četkicu za zube, a korisno je koristiti i  vodicu za ispiranje usne šupljine, zubni konac i interdentalne četkice. 

Ručna četkica za zube klasičan je tip četkice za zube. Kako bi pranje zubi bilo učinkovito četkanje treba vršiti pravilno, najmanje dvije minute (kao što je prikazano na videu).  Stomatolozi preporučuju korištenje mekanih (soft ili ultra soft) ili srednje mekanih (medium) četkica za zube. Jakim pritiskanjem i nepravilnim četkanjem možemo izazvati povlačenje zubnog mesa oko zuba pak može izazvati bol i osjetljivost zubnog mesa.

Novije električne četkica za zube imaju ugrađen senzor koji reagira na pritisak i tajmer koji signalizira kada s pranjem zubi možemo završiti. Ove četkice imaju veliku brzinu rotacije i malu glavu što omogućava lakše dohvaćanje i nedostupnijih dijelova prostora između zubi.
Električne četkice za zube mogu biti rotirajuće, sonične i ultrasonične. Rotirajuća ima malu, prilagodljivu, okruglu rotirajuću glavu koja se okreće u istom smjeru. Sonična električna četkica posebno se preporuča za izbjeljivanje i intenzivniji tretman protiv zubnog kamenca. Ova četkica emitira sonične valove. Ultrasonična četkica je nečujna i vibriranjem učinkovito uklanja naslage zubnog plaka.

Image by Martin Slavoljubovski from Pixabay
Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay  

ostavite svoj komentar