Odabir sjedaće garniture

Na što treba obratiti pozornost…

Dnevna soba je prosotrija u kojoj se odvijaju dnevne aktivnosti vezane uz odmor, opuštanje, druženje, a sjedaća garnitura zauzima centralno mjesto kao mjesto okupljanja.
Dimenzije prostora i stil uređenja odredit će dizajn sjedaće ganiture, a njezina namjena funkcionalnost. Dimenzijom, oblikom i bojom sjedaću garnituru treba uklopiti u prostor dnevnog boravka.
Odabir sjedaće garniture ovisi prvenstveno o željama i zahtjevima onih koji će ju koristiti, ali postoje i neka opća pravila, koja olakšavaju kvalitetniji odabir.

ID-10034659Osnovni kriteriji za odabir sjedaće garniture su kvaliteta izrade, funkcionalnost i dizajn. Uz to, važno je imati u vidu namjenu garniture – je li namijenjena samo sjedenju ili će povremeno ili svakodnevno poslužiti i kao ležaj za spavanje. Svaka od navedenih namjena povlači određene zahtjeve: učestalo razvlačenje sjedaće garniture u ležaj zahtjeva čvrstu konstrukciju i kvalitetne mahanizme, a sjedaća garnitura namijenjena svakodnevnom spavanju mora maksimalno zadovoljavati i ergonomske kriterije.
Dimenzije garnitura različite su, a osnovni oblici u ponudi su kao kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja. Kutna garnitura zauzima manje mjesta u odnosu na kombinaciju trosjeda i dvosjeda odnosno fotelje i stoga je primjerenija manjim prostorima.

Za manje prostore praktično rješenje su i različiti modeli sofa i kauča koji zadovoljava potrebu za pomoćnim ležajem koji se izvlači ili formira spajanjem dodatnog dijela, klik-klak i sličnim sistemima koji omogućavaju brzu i jednostavnu transformaciju sjedaće garniture u ležaj za spavanje. Ukoliko se radi o potrebi svakodnevnog spavanja onda mehanizmu izvlačenja i kvaliteti ležaja treba posvetiti posebnu pažnju.
Fleksibilne garniture za sjedenje koje pružaju mogućnost regulacije visine i nagiba sjedenja, izvlačenja dodatnih elemenata, transformaciju iz sjedećeg u ležeći element odličan su izbor za višečlane obitelji – članova koji se razlikuju građom tijela i uzrastom.

ID-10034650Pozornost svakako treba obratiti i na tvrdoću sjedenja. Iako je sjedenje u mekoj garnituri ponekad udobnije to nije slučaj nakon dužeg sjedenja, a na mekšim garniturama znatno su češća uleknuća i deformacije. Sjedaće garniture postoje u različitim tvrdoćama sjedenja.
Elastični sloj izrađuje se u raznim debljinama u elastičnim oblicima, lateks oblicima, izlivenim oblicima ili od poliuretanskih pjena.
Vrsta i visina te nagib naslona za leđa važni su faktori udobnosti sjedaće garniture. Najbolje rješenje su one garniture koje pružaju mogućnost podešavanja visine naslona jer se tako osobama različite građe omogućava individualno prilagođavanje.
Dubina sjedaće garniture također utječe na udobnost sjedenja. Dubina od 80-ak cm osigurat će pravilno sjedenje bez dodatne potpore, a one dublje (dimenzije preko 90 cm), prosječno visokoj osobi nameću poluležeći položaj i potrebu da se pravilno sjedenje osigura uz pomoć potpornih jastuka i sl. dodataka koji će skratiti dubinu sjedenja.
Dimenzije prostora također uvjetuju dubinu garniture. Za prostore manjih dimenzija prikladnije su sjedaće garniture dubine do maximalno 100 cm.

Osnovu sjedaćih garnitura čini konstrukcija. Ona bi morala biti čvrsta i maksimalno otporna na mehanička oštećenja. Dijelovi konstrukcije najčešće se izrađuju od tvrdog drveta (jasena, bukve, hrasta, MDF-a ili šperploče). Vrlo je važno obratiti pozornost na materijale od kojih je garnitura izrađena kao i na ispitivanja čvrstoće (ovi podaci trebali bi se nalaziti na deklaraciji proizvoda).
Podupirajući sloj koji se izvodi od letvica, lesonit ploča, gumenih traka, opruga i dr. važan je faktor udobnosti i trajnosti sjedaće garniture. Najkvalitetnije su one čiji su podupirajući dijelovi izrađeni od elastičnih letvica i valovitih opruga.

Vrsta presvlake utječe na udobnost pri sjedenju, ali i na mogućnost održavanja. Sjedaće garniture presvlače se raznim vrstama tkanina, kože, mikrofibre i dr. Pri odabitu materijala valja voditi računa o trajnosti, održavanju, udobnosti, osjetljivosti i dizajnu. Prirodne tkanine su najudobnije, ali su nešto zahtjevnije za održavanje. Kožne garniture održavaju se znatno jednostavnije, ali su nešto neudobnije zbog hladnoće tijekom zimskih mjeseci i znojenja ljeti. Valja provjeriti testiranja izdržljivosti pojedinih materijala (nalaze se na deklaraciji ili specifikaciji proizvoda).

Vrlo važan kriterij kod odabira je i način održavanja. Sjedaće garniture rabimo svakodnevno, a ukoliko su u kućanstvu i mala djeca svakako je prednosti imati onu koja se lako održava i čisti.

Funkcionalnost, udobnost, ergonomija i dizajn osnovni su kriteriji za odabir sjedaće garniture. Svakom od ovih zahtjeva treba posvetiti pažnju jer zadovoljavanje istih rezultirat će uspješnom kupovinom i opravdati uloženi novac.

Images courtesy of ponsulak at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar