Odgoj bez batina

Batina nije izašla iz raja…

Premda je zagovornika batina sve manje, još uvijek iznenađujuće visok postotak roditelja u našoj zemlji (čak 12%) smatra da je tjelesno kažnjavanje djece nužan dio pravilnog odgoja. Osim toga, provedeno istraživanje (agencije Puls u svibnju 2012. godine na uzorku od 1271 majke i 350 očeva djece predškolske dobi) pokazalo je kroničan nedostatak podrške roditeljima u odgoju djece (posebno u ruralnim sredinama).
Istraživanje je pokazalo i ono što je već duže vrijeme očito – velikom broju roditelja zahtjevi posla otežavaju kvalitetno ispunjavanje roditeljske uloge.

Odgoj zahtijeva vrijeme i strpljenje, a tu smo u ovo stresno vrijeme ‘najtanji’. Ponekad je lakše dijete istući, udariti, zavikati. Kada pribjegnemo sili efekti su trenutni, ali u odgojnom smislu nismo postigli ništa pozitivno. Udarcima ćemo možda za neko vrijeme dobiti poslušnost, ali nećemo naučiti djecu da budu dobra, da donose mudre odluke, da se kontroliraju i dr.

Batinama ćemo djetetu pokazati da je u redu udarati druge (slabije) kako bismo riješili problem i možda potaknuti isto takvo ponašanje djeteta prema drugima (slabijim od sebe).
Osim što fizičko kažnjavanje određena (neželjena) ponašanja sprječava samo privremeno djeca se na takvo postupanje znaju navići u toj mjeri da batine nemaju nikakvu svhu, čak ni kratkotrajnu.

mom-yelling-at-kid2Batine djecu uče strahu, osveti, dijete stvara lošu sliku o sebi i zaključuje kako je u redu tući nekoga koga bi trebao voljeti.
Fizička kazna (kao i druge neprimjerene kazne) vrlo je stresna za dijete, a smanjuje i dječje povjerenje u odrasle osobe, posebno roditelje.

Fizičko kažnjavanje i vika svojevrsna su prečica jer jepravilan odgoj vrlo je zahtjevna disciplina – proces kojim se izgrađuje pozitivne osobine ličnosti, stavovi, pogled na život i svijet, nizom aktivnosti, iz dana u dan.
Na mnoge roditelje obeshrarujuće djeluje činjenica da se rezultati dobrog odgoja ne vide uvijek odmah i sada.

Odgoj bez batina nije isto što i popustljivo roditeljstvo. Roditelj može biti strog i dosljedan, istovremeno i pun ljubavi i nježnosti i poštovanja za djetetovu ličnost.
Takvo roditeljstvo zahtijeva znanje i vještine i podršku okoline – ono što mnogim roditeljima nedostaje.

Što umjesto batina…pročitajte…

ostavite svoj komentar