Odgojiti sretno dijete

Želja svakog roditelja…

Biti roditelj istovremeno je najljepši i najteži posao. Odgovornost koju imamo kao roditelji i želja da da odgojimo sretno i zdravo dijete traže puno truda i ulaganja – u sebe i u dijete.
Mnoštvo je savjeta o tome kako biti dobar roditelj, mnoštvo literature o roditeljstvu, stručnjaka, odgajatelja i drugih i naših vlastitih roditelja koji nam nameću sliku idealnog roditelja.
Važno je ne biti prestrog prema sebi i ne težiti savršenstvu jer takvo što – ne postoji. Roditeljska uloga trebala bi se temeljiti na ljubavi, razumijevanju i prihvaćanju. Važno je biti podrška djetetu, voljeti ga i prihvaćati, odgajati ponajprije vlastitim primjerom, osigurati podržavajuću i poticajnu sredinu za odrastanje. Kako?

Rad na sebi
Sretni i zadovoljni roditelji odgajaju sretnu i zadovoljnu djecu. Zato sebe ne treba stavljati na zadnje mjesto nego se pobrinuti za sebe, raditi na sebi, uživati u životu…

Pozitivan stav
Djeca, kao i odrasli, ne vole doživljavati neuspjeh. Bilo da je riječ o jednostavnim stvarima (srušene kućice od kockica, promašenog gola, izgubljene partije društvene igre ili dr.), neuspjeh bi trebali promatrati kroz vedriju stranu priče.
Nije sve neuspjeh. Npr. promašeni gol može biti poticaj za učenje novih strategija. Pozitivni stav, spram neuspješnih situacija, dokazano pomaže.
Autorica knjige “Optimism is so closely related to happiness that the two can practically be equated”, Christine Carter, pronalazi sljedeće odlike pozitivnih osoba, nasuprot pesimističnih:
• uspješniji su u školi, poslu i sportu,
• zdraviji su i duže žive,
• manje su šanse da će se boriti s depresijom i anksioznosti.

Težnja ka savršenstvu
Nitko nije savršen, Stoga je iluzorno očekivati da budete savršen roditelj. Takvo što naprosto ne postoji. Opustiti se i uživati u zajeništvu najbolje je što možete učiniti za svoje dijete.

Emocionalna inteligencija
Emocionalna inteligencija se razvija. Djeci je urođeno da izražavaju svoje emocije. Ponekad to nije lako važno je da djeca imaju priliku i mogućnost izraziti osjećaje bilo da je riječ o ljutnji, bijesu, tuzi, sreći. Valja im pokazati načine kako to mogu izražavati bez da povrijede drugu nekog drugoga.

Njegujte svoj brak
Najbolji primjer djetetu bit će naš dobar odnos s partnerom. Dolazak novog člana obitelji prilika je da pokažemo ljubav, brigu, zajedništvo, u ponekad vrlo zahtjevnim okolnostima (manjak sna i odmora, manjak slobodnog vremena, briga…). Niste li u braku najbolje što možete učiniti za svoje dijete – dobar je odnos sa bivšim partnerom.

Samodisciplina
Djeca koja znaju biti disciplinirana dokazano u budućnosti bivaju uspješnija i zadovoljnija. Tome ih možemo naučiti tijekom odrastanja jednostavnim izazovima – ne ispunjavanjem njihovih želja odmah i sada, odgodom zadovoljstva, zahtijevanjem strpljenja i sl.

Komunikacija
Važno je slušati i uvažavati dijete. Dopustiti da slobodno iskazuje svoje mišljenje i stavove i onda kad se mi ne slažemo s njima. Takvim ponašanjem potičemo iskrenost i šaljemo poruku da smo tu za njega.

Igra
Igra je važna, kroz igru djeca otkivaju sebe i svijet oko sebe, uče komunicirati, ponašati se u grupi, pregovarati, dijeliti, boriti se, zauzimati za sebe…

Humor

Zdrav humor uvijek je dobro došao. Šala potiče kreativno razmišljanje, stvaranje i održavanje prijateljstava i izvrstan su alat za rješavanje stresnih situacija.

Obiteljski obroci
Bliskost i osjećaj zajedništva izvor su zadovoljstva i sreće – odraslima i djeci. Nešto najljepše je osjećaj sigurnosti i zajedništva u obiteljskom domu. Zajednički obroci prilika su za stvaranje i njegovanje tog osjećaja.

Odnosi puni ljubavi
Dati ljubav ne znači samo nekome to govoriti, grliti i ljubiti. Dati ljubav najbolje možemo bivajući tu, zainteresirani i prisutni. Ljubav je glagol.

Pažljivost i briga
Primjerenim izazovima i poticanjem djeteta na brigu i pažljivost prema drugima potičemo razvoj empatije i važnih socijalnih vještina kod djeteta. Razvijat ćemo sposobnost njegovog shvaćanja različitosti među ljudima i prihvaćanja toga da i kad se ne možemo razumjeti možemo biti humani i pošteni jedni prema drugima, možemo prihvaćati jedni druge.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar