Odgovorna potrošnja vode

Odogovrni i prema prirodi i prema kućnom budžetu…

Voda je opet poskupjela, a po svoj će prilici budućnost donijeti samo nova. Većim kućanstvima kao i onima koji već sada muku muče od prvog do prvog, ovo poskupljenje predstavljat će ozbiljan udarac na kućni budžet.

ID-100205952Krajnje je vrijeme da s vodom postupamo racionalno i funkcionalno. Neodgovorno ponašanje je, između ostalog, razlog poskupljenja vodne naknade.
Zastarjela infrastrukture zaslužna je za velike gubitke u prijenosu vode do krajnjeg potrošača (slična situacija je i kod električne energije). Ovi gubici mogu se izbjeći samo ulaganjem u obnovu infrastrukture što iziskuje velika sredstva koja opet u konačnici plaća krajnji potrošač.

Sustav naplate vode destimulirajući je i nepravedan. Naplata prema broju osoba u kućanstvu destimulira bilo kakve napore ili investicije u smislu ušteda. Nije u redu da jedna osoba (ili kućanstvo) snosi teret potrošnje druge osobe (ili kućanstva).
Individualna brojila za vodu (vodomjera) najpravedniji je najispravniji način izmjere potrošnje. Svakom stanaru trebalo bi biti omogućeno da ugradi vodomjer u svoj stan i nakon toga plaća isključivo vlastitu potrošnju. Ugradnja vodomjera dodatni je trošak za građane, no ta bi se investicija trebala isplatiti kroz par godina, a uz racionalnu potrošnju i znatno ranije.

Racionalna potrošnja vode ne znači napad na životni komfor. Vrlo jednostavnim načinima i brigom potrošnja vode može se znatno smanjiti. Na taj način učinit ćemo uslugu i prirodi i svom kućnom budžetu.

Savjeti za odgovorniju potrošnju:

– tuširajte se umjesto da se kupate u kadi,
– dok perete zube, brijete se, perete ruke ili obavljate neki drugi vid osobne higijene ne dozvolite da voda curi cijelo vrijeme,
– na slavinama iz kojih kaplje voda zamijenite brtve,
– ugradite perlatore na slavine,
– odaberite onaj vodokotlić koji ima mogućnost prilagodbe različitim potrebama – veću i manju  količinu i jačinu ispiranja,
– ukoliko nemate regulator tlaka, potrošnju vode možete smanjiti i smanjenjem protoka na glavnom ventilu,
– malo ili srednje uprljano rublje perite bez pretpranja,
– perilicu za rublje ne palite polupraznu/polupunu,
 za vrućih dana vodu hladite u hladnjaku umjesto da puštate vodu dok  u cijev ne stigne hladna,
– dok perete posuđe ne dozvolite da voda curi cijelo vrijeme, radije posuđe operite u perilici posuđa,
– odgovornom ponašanju prema energentima poučite djecu i zahtjevajte od njih da se ponašaju u skladu s njima.

“Faucet”  – Image courtesy of Gualberto107 / FreeDigitalPhotos.net
“Sweet Macaron With Flower” – Image courtesy of nuchylee / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar