Odjeća s UV zaštitom

Obavezna zaštita za vrućih dana…

Uvriježeno je mišljenje kako nas odjeća štiti od štetnih sunčevih zraka, što nije posve točno. Naime, bijela majica ima zaštitni faktor 20, a najlon čarape (hulahopke) samo 2.
Najmanji zaštitni faktor koji odjeća mora imati da bi se smatrala UV zaštitnom je UPF 15, što znači da propušta oko 5% UV zračenja.

Danas u ponudi postojii odjeća sa UV zaštitom čiji se stupanj zaštite označava skraćenicom UPF (Ultraviolet protection factor). Kvalitetnija UV zaštitna odjeća može imati i zaštitni faktor 500 ( i više), no na deklaracijama se pišu faktori do 40, a veći od toga se označavaju sa UPF 40+.

Šeširi, kape i majice sa UV zaštitom jedan su od najboljih načina zaštite od sunčevih zraka – pružaju izuzetnu sigurnost i visoki zaštitni faktor (UPF50+).

Osobe koje nose odjeću s UV zaštitom bezbrižnije mogu boraviti na otorenom, bez bojazni od štetnih posljedica. Osobe koje nose tzv. običnu odječu (bez UV zaštite) trebale bi ispod odjeće namazati kožu slojem zaštitnog sredstva.

Poseban oprez nalaže postupanje s djecom – treba ih dobro zaštititi!

Na internetskim stranicama može se pronaći i odjeća domaćih proizvođača koja se proizvodi od tkanina koje zaustavljaju 99% štetnih UVA i UVB zraka. Zaštita je utkana u niti, trajna je i ne ispire se.

Zaštitni faktori UPF 50+ jednaki su zaštitama u kremama za zaštitu od sunca, s tom razlikom što se majica jednostavno obuće i ne treba nanositi svako toliko u novom zaštitnom sloju.
Kod kupnje odjeće s UV zaštitom valja provjeriti ima li oznaku europske norme koju je usvojila i naša zemlja – HRN EN 13758-1:2003 i HRN EN 13758-2:2003.

Suncu se trebamo izlagati umjereno, kontrolirano i postupno i ne zaboraviti da je svaki izlazak na otvoreno tijekom dana – izlaganje suncu jednako kao i sunčanje.
Treba koristiti sredstva s visokim zaštitnim faktorom, prikladan određenoj put i koristiti zaštitnu odjeću i kada je oblačno – UV zrake prodiru i kroz oblake.

 

ostavite svoj komentar