Odjevanje za školu

Složit ćete se da je pitanje odjevanja nekada bilo puno jednostavnije. No, vremena su se promijenila i to značajno. Djeca već u vrtičkoj dobi ‘znaju što hoće’. Ipak, škola nije vrtić. Polazak u školu važan je trenutak u životu svakog djeteta. Tom prigodom, kao i drugim važnim prigodama, mališani žele ispasti lijepi, privlačni, žele odobravanje svojih vršnjaka. No, često roditelji dopuštaju da se u tome pretjera.

Dijete treba obući uredno, jednostavno i praktično.

Dijete se treba dobro osjećati, lagano kretati, biti u mogućnosti skinuti sloj odjeće ili ga obući već prema vremenskim prilikama ili školskom rasporedu. Nije prihvatljivo odjećom isticati materijalnu nadmoć. Odaberite neki detalj (zgodna gumica za kosu, ukosnica, ručni sat ili nešto sl.). Dijete treba od malena učiti da odjeća odražava nas same ali i to da njome ukazujemo poštovanje i drugima (prijateljima, učitelju, školi općenito). Naravno, sve je to lakše sa osnovnoškolcima. Stvari postaju ozbiljnije što su djeca starija. Ako ste stvari postavili na svoje mjesto od samih početaka, veća je vjerojatnost da će vam i u teen-razdoblju biti lakše.

Mobitel

Gotovo da nema djeteta koje sa sobom u školu ne nosi mobitel. Kao i kod odjeće – ne razmećite se skupim modelima i razjasnite djetetu da mobitel ima isključivo iz razloga sigurnosti (da vam se može javiti). Objasnite mu da nije u redu koristiti mobitel za vrijeme nastave. Vjerovatno će i učitelj/učiteljica postaviti određena pravila vezana uz korištenje i nošenje mobitela, ali vi ste prvi koji djetetu trebate objasniti što je u redu i prihvatljivo, a što nije.

ostavite svoj komentar