Odlazak na posao nakon ‘porodiljnog’

Nakon godinu (ili manje) dana porodiljnog dopusta majka se mora vratiti na posao. To je obično vrlo stresno razdoblje za obitelj.

Razdoblje posvećenosti isključivo djetetu i obitelji završava, a život obitelji treba organizirati sasvim drugačije. Prva briga roditelja jest pronalaženje adekvatne skrbi za dijete. Ukoliko se radi o djetetu od šest mjeseci do godine dana roditeljima je situacija znatno teža nego kada je u pitanju dijete starije od tri godine. Najčešća rješenja su: baka-servis, jaslice ili vrtić ili teta-čuvalica.
Roditeljima je najlakše povjeriti dijete baki. Kod obiteljske skrbi dijete najčešće ostaje u poznatom okruženju, s osobom koju poznaje. Najveća prednost baka (i djedova) jest njihova bezuvjetna ljubav i predanost unucima. No, nerijetko se stavovi i odgojne metode roditelja i baka ne podudaraju. Osim toga, radno vrijeme roditelja često je predugo i starijim osobama teško je gotovo cijeli dan pratiti dječji ritam (priprema obroka, hranjenje, igra, šetnja, presvlačenje, oblačenje…).

Teta-čuvalica također je moguće rješenje za vašeg mališana. Neki roditelji odlučuju se na koncepciju tete koja dolazi u njihov stan/kuću i tamo skrbi o djetetu. Na taj način djetetu se omogućava poznata sredina i poštivanje rutina na koje je dijete naviklo u svom domu. Prednost ovakvog čuvanja je i fleksibilnije vijeme čuvanja.
Postoje i tete koje čuvaju djecu u svom prostoru. Ponekad istovremeno čuvaju i po nekoliko mališana. Tete čuvalice obično nemaju formalno obrazovanje, prostori u kojima čuvaju djecu ponekad su više, a ponekad manje prilagođeni dječjim potrebama (igračke, materijali, pribor i sl.), a cijena ovakve skrbi prilično je visoka i mnogim roditeljima nedostupna.
No, najvažnije je pitanje povjerenja. Svi nedostaci mogu biti manje važni ukoliko se radi o osobi od povjerenja i osobi koju dijete voli i prihvaća. Isto tako sve igračke svijeta i nejljepši prostor ne mogu nadomjestiti osobu koja se brine za dijete.

Treći mogući izbor su državne jaslice ili vrtić. Osim što je financijski ova opcija najisplativija, djetetu je osigurana stalna skrb, osobe koje brinu o djeci školovane su i posjeduju sva znanja potrebna za kvalitetnu skrb o djeci, prostori su prilagođeni mališanima već prema njihovoj dobi, a hrana i piće pod stalnim su nadzorom i također prilagođeni potrebama djeteta.
Najčešći problem roditeljima predstavlja pronalazak mjesta u jaslicama i činjenica da je dijete u većoj grupi izloženije virozama i sličnim boljeticama koje malo češće muče djecu te dobi. Osim toga, teta u vrtiću najčešće čuva 15toro djece istovremeno (što je još i mala grupa s obziro da svi žele mjesto u jaslicama pa su one dupkom pune) i nema vremena posvetiti se baš vašem mališanu uvijek kad on to zatreba. Često se njihov rad sastoji od hranjenja djece, promjene pelena, pa opet hranjenja, promjena pelena i tako sve u krug dok roditelj ne dođe po dijete.

Zaključak?

Svaki od navedenih izbora ima dobre i loše strane. Niti jedan izbor nije apsolutno dobar za svako dijete. Treba voditi brigu prvenstveno o potrebama svog djeteta i obitelji u cjelini. Vrlo je važno da i roditelj bude miran i spokojan kada ostavi dijete i ode na posao. Važno je da sa osobom koja brine o vašem djetetu razvijete skladne odnose i da dijete percipira taj odnos kao takav. Ukoliko ste vi nesretni što ostavljate dijete, ono će to i te kako osjetiti.

ostavite svoj komentar