Odlazak na spavanje

Vrlo je zdrava navika odlaženje u krevet uvijek u isto vrijeme, te spavanje barem sedam sati. Istraživanja su dokazala da čineći tako spavamo kvalitetnije, optimalno okrepljujemo organizam, ublažavamo stres, smanjujemo želju za kaloričnom i nezdravom hranom, te produljujemo životni vijek.

Danas više nego inače ‘otkidamo’ od sebe trenutke mira i zadovoljstva kako bi imali vremena više raditi. Time ne dozvoljavamo svome tijelu da i ono predahne. Idemo spavati ‘kad stignemo’, a ne u određeno vrijeme. Prestali smo sebi biti važni. Pa čak i kad bismo mogli ‘uloviti’ koji trenutak za sebe, palimo televizor ili sjedamo za računalo kako bismo mozak ‘izvjetrili’, a zapravo ga time ‘umrtvljujemo’, želeći na taj način potisnuti misli o svojim brigama, opterećenjima ili svakodnevnici.

Potvrđeno je da čak 40% ljudi radnim danima spava kraće od sedam sati na noć, te da taj san započinje iza ponoći. Zaboravljamo da je najkvalitetniji san onaj prije ponoći, a nerijetko to vrijeme propustimo gledajući televiziju ili boraveći za računalom. San koji si osiguramo preko noći nije dovoljno opušten i dubok te si na taj način priskrbimo stresno i razdražljivo ponašanje.

Puno slušamo o stresu kao glavnom uzročniku mnogih bolesti (fizičkih i psihičkih), a zapravo svatko od nas zna barem pokoji način na koji bi ga mogao smanjiti. Pitanje je samo želimo li to dovoljno ili nam voda još nije došla do grla.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar