Odlazak u mirovinu

Životna uloga na koju se treba priviknuti i koju treba prihvatiti…

Prema nekim istraživanjima odlazak u mirovinu jedan je od najstresnijih događaja u životu.
Razina stresa ovisi o nizu faktora: odnosu prema poslu koji se napušta, interesima i hobijima, socijalnom okruženju, financijskoj situaciji i nizu drugih čimbenika. Osobe koje nisu uživale u obavljanju svog posla na umirovljenje gledaju pozitivnije nego osobe koje su uživale u svom poslu (naročito one koje su bile uspješne ili obnašale važne funkcije).
Osobama koje imaju bogat društveni život (nevezan uz posao) i mnoštvo interesa i hobija umirovljenje je prilika za nove uloge – za bavljenje stvarima kojima se nisu mogli/stigli baviti kao zaposlene osobe.
U životu smo barem nekoliko puta bili primorani redefinirati svoj odnos prema društvu, obitelji, partneru, revidirati dosadašnje i tražiti nove interese. Odlazak u mirovinu znači da trebamo pronaći svoje mjesto u društvu i obitelji u novoj ulozi. Potrebno je vrijeme za prilagodbu na nove životne okolnosti. Koliko će ta promjena biti sresna ovisi o nizu faktora, a ponajviše o samoj osobi.
U dobro uređenim državama osoba zna kad će otići u mirovinu i pod kojim uvjetima. Kod nas je situacija nešto složenija i stoga je odlazak u mirovinu opterećen neizvjesnošću i strahovima. Veliki broj osoba doslovno je potjeran u mirovinu, a mirovine su znatno niže u odnosu na osobne dohotke. To prilagodbu čini težom i stresnijom.
Većina novopečenih umirovljenika prolazi kroz nekoliko faza prije nego što se priviknu na umirovljenički status i prihvate ga. Prva faza popraćena je svojevrsnom euforijom – osobe se raduju umirovljenju i planiraju dovršavanje nekih svojih projekata i bavljenje stvarima za koje nisu imale vremena u prošlosti. Nakon toga slijedi faza razočaranja. Stvari ne idu zamišljenim tijekom i osoba se osjeća iznevjereno, izigrano, razočarano. Ovu fazu slijedi faza reorijentacije i stabilnosti – osoba se privikla na svoju novu ulogu i organizirala svoj život u skladu sa tom ulogom.
Kako lakše proći kroz fazu prilagodbe i ne razočarati se…pročitajte

ostavite svoj komentar