Odlazak u mirovinu

Prema nekim istraživanjima odlazak u mirovinu jedan je od najstresnijih događaja u životu.
Razina stresa ovisi o nizu faktora: odnosu prema poslu koji se napušta, interesima i hobijima, socijalnom okruženju, financijskoj situaciji i nizu drugih čimbenika. Osobe koje nisu uživale u obavljanju svog posla na umirovljenje gledaju pozitivnije nego osobe koje su uživale u svom poslu (naročito one koje su bile uspješne ili obnašale važne funkcije).

Osobama koje imaju bogat društveni život (nevezan uz posao) i mnoštvo interesa i hobija umirovljenje je prilika za nove uloge – za bavljenje stvarima kojima se nisu mogli/stigli baviti kao zaposlene osobe.

U životu smo barem nekoliko puta bili primorani redefinirati svoj odnos prema društvu, obitelji, partneru, revidirati dosadašnje i tražiti nove interese. Odlazak u mirovinu znači da trebamo pronaći svoje mjesto u društvu i obitelji u novoj ulozi. Potrebno je vrijeme za prilagodbu na nove životne okolnosti. Kako ćemo tu promjenu doživjeti ovisi o nizu faktora, a ponajviše o samoj osobi.

U dobro uređenim državama osoba zna kada će i pod kojim uvjetima biti umirovljena. Kod nas je situacija nešto složenija pa odlazak u mirovinu može biti opterećen neizvjesnošću i strahovima. Visina mirovine jedan je od razloga za brigu  – mirovine su znatno niže u odnosu na osobne dohotke. To prilagodbu čini težom i stresnijom.
Većina “svježih” umirovljenika prolazi kroz nekoliko faza prije nego što se privikne na umirovljenički status. u prvoj fazi nerijetko dođe i do euforije jer se osoba raduje umirovljenju i planira dovršavanje nekih projekata ili bavljenje aktivnostima za koje nije imala vremena u prošlosti. Nakon toga može uslijediti faza razočaranja jer stvari ne idu uvijek zamišljenim tijekom pa se umirovljena osoba može osjećati iznevjereno, izigrano, razočarano. Nakon toga slijedi faza reorijentacije i stabilnosti – osoba se privikne na svoju novu ulogu i organizira život u skladu s tom ulogom.

Kroz umirovljenje i sve spomenute faze lakše se i bezbolnije prolazi uz podršku i razumijevanje najbližih.

Photo by Anna Shvets from Pexels

ostavite svoj komentar