Odnos prema ostarjelim roditeljima

Kvaliteta života pojedinca ovisi o životnim okolnostima i njegovom subjektivnom doživljaju istih, a najveći utjecaj na kvalitetu života starijih osoba imaju socijalni odnosi, najviše oni među članovima obitelji, bračnim partnerom, djecom, unucima.

Ostarjeli roditelji uglavnom imaju potrebu zadržati svoju samostalnost i autonomiju, ali očekuju više emocionalne potpore i praktične pomoći od svoje odrasle djece.

Kad osoba zađe u stariju životnu dob i posebno nakon što izgubi bračnog partnera, odrasla djeca postaju primarni i nerijetko jedini pružatelji emocionalne i praktične podrške i skrbi ostarjelom roditelju.

Rezultati nekih anketa i provedenih istraživanja pokazali su kako je odnos odrasle djece prema ostarjelim roditeljima generalno dobar i relativno kvalitetan. Ostarjeli roditelji koji su sudjelovali u navedenim istraživanjima svoj položaj u obitelji smatrali su zadovoljavajućim. Te je rezultate potrebno uzeti s rezervom budući da u našem okruženju tradicionalno postoji nesklonost ka priznavanju loših okolnosti unutar obitelji i sram pred nepoznatim osobama u vezi istih ako postoje. Tako mnogi stariji sugrađani žive nezadovoljni i nesretni, ali to neće nikome reći/priznati.

Woman, Old, Age, Retirement Home

Primjeri iz prakse pokazuju da mnogo starijih živi bez dostatne podrške svoje odrasle djece, da su mnogi zanemareni u osnovnim potrebama i krajnje nesretni. Mnoga odrasla djeca zanemaruju važnost redovite i zdrave komunikacije s roditeljima, te redovite praktične i financijske pomoći ako ista postoji.

Zanemarivanje potreba roditelja
Odrasla djeca obično imaju svoj posao, svoje partnere ili obitelj, djecu… Dinamika jedne takve osobe posve je drugačija od one starije osobe čiji dan prolazi sporije, sati su duži… Valja to imati na umu i redovito posjetiti svoje roditelje ili roditelja, kad se ne stigne doći onda nazvati, pitati što mu/joj treba, pružiti emocionalnu i praktičnu podršku (obaviti neki kućanski posao, obaviti zajedno ili samostalno nabavku namirnica, odvesti liječniku i sl.).

Komunikacija/razgovor
U razgovoru s ostarjelim roditeljem trebamo biti pažljivi, strpljivi, prisutni. Starije osobe često ponavljaju jedno te isto zaboravljajući da su to već rekle, ne iz loše namjere. Također su dosta usmjerene na fizičko zdravlje i vole pričati o tome. Valja ih strpljivo saslušati i pokušati razgovor usmjeriti prema pozitivnom, ukazati im povjerenje, pohvaljivati, poticati samostalnost kad god je to moguće. Uvijek je bolje učiniti nešto zajedno s njima nego umjesto njih, ako postoji takva mogućnost.
također je dobro pitati ih što očekuju od nas, što im je potrebno, ne pretpostavljati iz svoje perspektive. Svaka osoba najbolje zna što joj treba, što joj je važno.
Premda se ostarjele osobe znaju ponašati poput djece (plakati, izvolijevati, iskazivati bespomoćnost, preuveličavati i sl.) ne smijemo zaboraviti da se prema njima trebamo odnositi s poštovanjem.   

Financijska pomoć
Odrasli se moraju brinuti za svoju djecu i djeca kasnije za svoje ostarjele roditelje. To nalaže i zakon. Ukoliko ste i sami u financijskim problemima teško možete pomagati roditelja, ali možete to nadoknaditi prisutnošću i pomoći na način da ste prisutniji, da im donesete ručak, pomognete obaviti neke poslove u kući/stanu, organizirate popravak uređaja i sl.

Rođendani/imendani
Starije osobe tradicionalno drže do imendana više nego do rođendana. Važno je sjetiti se oba, čestitati, možda pokazati pažnju nekom sitnicom… Ukoliko je prilika najbolje je taj dan posjetiti roditelja, provesti s njime neko vrijeme i na taj način pokazati koliko nam je važan/na.

Zahvalnost
Većina je roditelja brižno skrbila za svoju djecu i svojoj su djeci dali najbolje što su znali. To ne znači da su bili savršeni. No, prošlost se ne može promijeniti i nema potrebe vraćati se, kritizirati i povrjeđivati svoje roditelje podsjećanjem na prošlost i situacije koje nisu iznijeli na, po vama, najbolji način. Dobrom odnosu s ostarjelim roditeljem pridonijet će toplina, razumijevanje i strpljenje. Kriticizam, prigovaranje i okrivljavanje ne vode ničemu dobrome.    

Dar povjerenja
Starije osobe iza sebe imaju životno iskustvo. Poklonite im svoje povjerenje, pitajte za savjet (i onda kad ga nužno ne trebate), dajte im osjećaj da ih cijenite, uvažavate i da vam je važno njihovo mišljenje. To je osjećaj koji će ih podići, potreba za time nikada ne prestaje.

Uspomene

Woman, Seniorin, Pensioner, Grandma


Kad god ste u prilici stvarajte uspomene sa svojim roditeljima. Fotografirajte se zajedno, uključite ih u obiteljske aktivnosti/događaje poput rođendana, proslava i sl., pozovite k sebi na ručak bez posebnog povoda.

Unuci
Djecu učite da brinu o djedu/baki, da ih redovito zovu, obiđu, pomažu im kad su u prilici (a prilike treba stvarati, ne čekati da se same ukažu).

Podsjetite se…  “Poštuj oca i majku da dugo živiš i da ti dobro bude na zemlji” što znači brini se za svoje roditelje kad ostare i ne mogu više raditi ili se samostalno brinuti o sebi. Pružite svojoj djeci pozitivan primjer jer ćemo svi mi jednom ostarjeti i trebati nečiju podršku.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar