Održavanje doma bez ‘kemije’

Prozora, vrata, zidova…

U trgovinama možemo pronaći brojna sredstva za čišćenje i održavanje doma koja obećavaju izvanredne rezultate. Vodite li brigu li o svom zdravlju, okolišu i kućnom budžetu najbolji su izbor prirodna sredstva.
Rezultati čišćenja su izvrsni, a dobrobit za zdravlje ukućana nemjerljiva kao i ona za dobrobit Zemlje.

Alkoholni ocat, soda bikarbona i limun dostajat će za većinu površina, za ostalo tu su zubna pasta, salmijakova voda, prirodni sapun.
ID-100379839 (2)

Plastične okvire i drvene lakirane okvire , koji su lakirani prozirnim lakom ili premazani prozirnom bojom, možemo prebrisati vlažnom krpom. Ako su okviri obojani možemo upotrijebite salmijakovu vodu, s tim da valja izbjegavati čvrsto ribanje. Salmijakova voda priprema se na sljedeći način: u manjoj kanti pomiješamo pola litre mlake vode sa dvije jušne žlice salmijakove otopine (nabavlja se u ljekarni). Okviri se prebrišu krpicom umočenom u tu vodu i potom isperu čistom vodom i osuše.
Na okvire poslije čišćenja možemo (blagom octenom vodom) nanijeti i utrljati bezbojni vosak za laštenje, kao zaštitu.

Vrsta sredstava za održavanje vrata ovisi o vrsti premaza. Danas su vrata uglavnom od furniranoga drva i obojena bijelom ili prozirnom bojom. Vrata od punog drva održavaju se na isti način kao i drveni namještaj. Mrlje na bijelim vratima možemo odstraniti bijelom zubnom pastom.

Tapecirane zidove potrebno je redovito usisavati i po potrebi izribati suhom spužvom. Ako je riječ o tapetama od tkanine, valja se obratiti specijaliziranim trgovinama. Pri odstranjivanju jačih nečistoća, od pomoći je mazivi sapun otopljen u vodi.
Nekih se mrlja na tapetama od grubljih vlakana možemo riješiti gumicom za brisanje ili nanošenjem pudera od talka.

Photo courtesy of Picxabay
“Hand With Sprayer Isolated On White Background” – Image courtesy of pixtawan at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar