Održavanje doma bez ‘kemije’

Prozora, vrata, zidova…

Dolaskom proljeća i sunčanih dana, sve su nečistoće u našem domu vidljivije nego za vrijeme tmurnih i manje svijetlih zimskih mjeseci.
U trgovinama možemo pronaći brojna sredstva za pranje, primjerice, prozora, koja obećavaju izvanredne rezultate. Vodite li brigu li o svom zdravlju, okolišu i kućnom budžetu najbolji su izbor prirodna sredstva. I, ne brinite, rezultati će biti jednako dobri!ID-100379839 (2)

Plastične okvire i drvene lakirane okvire , koji su lakirani prozirnim lakom ili premazani prozirnom bojom, prebrišite vlažnom krpom. Ako su okviri obojani, upotrijebite salmijakovu vodu, s tim da valja izbjegavati čvrsto ribanje. Salmijakova voda priprema se na sljedeći način: u manjoj kanti pomiješamo pola litre mlake vode sa dvije jušne žlice salmijakove otopine (nabavite u ljekarni). Okviri se prebrišu krpicom umočenom u tu vodu i potom isperu čistom vodom i osuše.
Na okvire poslije čišćenja možete (blagom octenom vodom) nanijeti i utrljati bezbojni vosak za laštenje kao zaštitu.

Vrsta sredstava za održavanje vrata ovisi o vrsti premaza. Danas su vrata uglavnom od furniranoga drva i obojena bijelom ili prozirnom bojom. Vrata od punog drva održavaju se na isti način kao i drveni namještaj. Mrlje na bijelim vratima možete odstraniti bijelom zubnom pastom.

Tapecirane zidove redovito usisajte i po potrebi izribajte suhom spužvom. Ako su vam tapete od tkanine, za potrebnu se njegu obratite specijaliziranim trgovinama. U odstranjivanju jačih nečistoća, pomoći će vam mazivi sapun otopljen u vodi.
Nekih se mrlja na tapetama od grubljih vlakana možete riješiti gumicom za brisanje ili nanošenjem pudera od talka.

Photo courtesy of Picxabay
“Hand With Sprayer Isolated On White Background” – Image courtesy of pixtawan at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar