Održavanje obuće

Da obuća traje duže i ljepše izgleda…

Kako bismo produžili vijek obuće moramo je pravilno održavati i upotrebljavati. Donosimo vam par savjeta kako to činiti:
Novu obuću potrebno je prije prvog nošenja zaštititi. Učinite to kremom ili impregnacijskim sprejem za vrstu materijala od kojeg je obuća izrađena (glatka koža, lak, brušena koža…). Prije nanošenja pročitajte upute.

Obuća izrađena od kože najzdraviji je izbor. Ona izrađena od umjetnih materijala može uzrokovati razne poteškoće. Najčešće je riječ o bolovima u stopalima, prekomjernom znojenju stopala, osjećaju neudobnosti i sl.ID-100287149

Obuća od prirodnih materijala najbolji je izbor i zbog toga što se stopala obući znoje. Unutrašnjost cipele idealno je mjesto za razvoj plijesni i neugodnih mirisa. Neugodne mirise moguće je izbjeći obućom i čarapama od prirodnih materijala kao i upotrebom sprejeva za uklanjanje neugodnih mirisa i dezinfekciju unutrašnjosti obuće te upotrebom higijenskih uložaka i pravilnim održavanjem obuće. Postoje i prirodna sredstva koja vrlo učinkovito pomažu pri navedenim tegobama.

Kako se obuća ne bi deformirala valja ju odlagati uz upotrebu drvenih ili plastičnih kalupa ili u nedostatku istih, uz pomoć zgužvanog novinskog papira posebno ukoliko se duže vrijeme ne nosi (npr. zimska obuća tijekom ljetnih mjeseci i obratno).
Ukoliko je riječ o čizmama poželjno bi bilo napuniti papirom i sare čizama kako se u gtrnjem dijelu ne bi deformirale odnosno naborale.
Važno je napomenuti i to da su prilikom vožnje automobila pete i prednji dio obuće posebno izložene pritisku i trošenju. Stoga bi za vožnju bilo dobro imati poseban par cipela, po mogućnosti udobnih i čvrtih. Bila bi nam zahvalna i naša stopala.

Obuću valja obuvati uz pomoć tzv. žlice za obuvanje jer se na taj način obuća ne razvlači i ne rasteže i manja je vjerojatnost da će se deformirati. Prilikom obuvanja obuće bez žlice obuća se najčešće deformira na peti.

Prljavštinu sa obuće baš kao i sa odjeće, treba ukloniti što prije nakon nastanka. Najbolje što prije i to navlaženom krpicom ili nježnom četkom. Ukoliko je riječ o obući od brušene tzv. nobuk kože valja ju čistiti gumenim četkama.
Obuću od glatke kože treba redovito premazivati kremom ili balzamom kako bi zadržala elastičnost i kako ne bi pucala.

Visoke temperature mogu oštetiti lijepljene spojeve i vanjski sloj kože i stoga nije preporučljivo prati obuću u perilici za rublje niti sušiti u sušilici na visokim temperaturama, a treba izbjegavati i sušenje fenom (sušilom za kosu) kao i sušenje na radijatoru. Najbolje je mokru obuću napuniti novinskim papirom i ostaviti u toplom prostoru da se polako suši.

I ne zaboravite, uz estetiku vrlo je važna i udobnost obuće. Na našim je stopalima najveći pritisak i ona će nam biti zahvalna za svaki doprinos njihovoj udobnosti i zdravlju.

Kako njegovati kožnu obuću i galanteriju… pročitajte…

“Red Shoes With Heart” – Image courtesy of Natara at FreeDigitalPhotos.net
“Man And Woman Suede Leather Shoes Isolated On White” – Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net  

 

ostavite svoj komentar