Održavanje ručnika

Da traju…

Kako bi ručnici zadržali svoju kvalitetu treba ih pravilno održavati. Prati ih treba često, a preporučena temperatura pranja je 60°C, osim ako na deklaraciji nije naznačeno da se ručnik može prati na 95°C. Sa temperaturama sušenja također ne treba pretjerivati.

Kod ručnika u boji treba voditi računa o postojanosti boja. Neki ručnici prvih par pranja puštaju boju pa ih je bolje prati odvojeno. Proizvođači preporučuju korištenje deterdženata za obojeno rublje kod pranja ručnika u boji jer deterdženti za bijelo rublje sadrže izbjeljivače koji mogu izblijediti boju ručnika. Isto tako, kod obojenih ručnika ne preporuča se korištenje sredstava za skidanje mrlja koji, kao i izbjeljivač, mogu oštetiti boju.

Već pri kupovini dobro je razmišljati o tome kako ručnike treba održavati pa tome prilagoditi boju ručnika, veličinu, broj…

Kako za brisanje lica koristimo posebne ručnike. Praktično je kupovati one manjih dimenzija, one jednakih boja i dužina. Lakše ih je održavati i pospremiti.
Kod ručnika sa bordurama od tkanine može doći do stiskanja bordure zbog različitosti tkanja. To se može izbijeći tako da se još mokar ručnik dobro rastegne na tom dijelu.
Ručnici veličine poput onih za plažu nisu praktični (niti ekonomični) za svakodnevnu upotrebu, budući nakon par korištenja ručnik treba oprati.

Poželjno je da svaki član obitelji ima svoj ručnik – može imati ručnik određene boje, dezena ili se ručnici mogu označiti radi prepoznavanja. Isto tako mogu se označiti vješalice – mjesta na koji svaki član (+ gosti) ostavlja svoj ručnik.

Kako bi ručnici ostali mekani u zadnje ispiranje možete dodati žličicu alkoholnog octa. Ne više od žličice kako ocat ne bi izblijedio boju ručnika.
Upotrebljavate li kupovne omekšivače ne pretjerujte sa količinama jer omekšivači smanjuju sposobnost upijanja kod ručnika.
Neki su ručnici mekši neki grublji, a to ne ovisi uvijek o tome kako se održavaju nego i o materijalu od kojega je ručnik satkan.
Ručnike ne treba peglati. Dovoljno je već kod vješanja dobro istegnuti ručnik, a kada se posuši (ne presuši), složiti ga u ormar (policu ili dr.).

ostavite svoj komentar