Odvikavanje od pelena

Uvijek treba imati na umu; svako je dijete različito…

Svako je dijete jedan mali svijet za sebe. Uspostava mokrenja i stolice kod djeteta vezana je uz razvoj govora. Dijete nam obično daje signale koje mi vremenom naučimo dešifrirati. Ne treba žuriti sa odvikavanjem od pelena. To može biti i kontraproduktivno, možemo stvoriti otpor kod djeteta i na kraju usporiti proces odvikavanja.

toddler-toilet-potty-toes-bathroom-diaper-trainingU dobi od 18-24 mjeseca djeca postaju svjesna pražnjenja. Zato se ta dob preporučuje kao vrijeme za početak odvikavanja. To je dob kada djeca nisu u mogućnosti dugo zadržavati mokraću pa se često dogodi da se pomokre u trenutku kada su nam skretali pažnju na to da se moraju pomokriti. („pobjegne im“). To su situacije koje zahtijevaju razumijevanje i strpljivost. Ne zaboravite svoga mališana pohvaliti svaki puta kada mu „stvar“ uspije.

Ponekad rođenje drugog djeteta, neke promjene u obitelji ili u vrtiću mogu dovesti dijete do povratka u raniju fazu. I opet, samo budite strpljivi. Uspostava mokrenja i stolice najidealnija i fiziološki najopravdanija je u dobi od 2-3 godine. Najčešće je to u ljetnom periodu.

Kada je dijete spremno za odvikavanje od pelena?

  • Kada juri u kut kada želi obaviti nuždu ili se sakrije, čučne, stenje, pocrveni,
  • Kada nekoliko sati ima suhu pelenu,
  • Kada ima suhu pelenu poslije spavanja, čak i noćnog,
  • Kada djetetu rade crijeva redovito (predvidljivo),
  • Kada dijete povlači pelenu kad je prljava ili daje druge znakove da u peleni ima nešto što mu se ne sviđa ili vam izgovara pri tome riječ: ‘Kaka’ ili ‘bljak’ ili slično,
  • Kada vam dijete nosi čistu pelenu,
  • Kada vam kaže da mora ići piškiti ili kakati iako je to zapravo već napravilo ili će napraviti za sat vremena…

ostavite svoj komentar