Odvojeno ljetovanje

Dobro došla promjena ili početak kraja?

Neki parovi tvrde kako im je par dana odvojenosti spasilo brak, dok su drugi skloniji razmišljanju kako je to početak kraja. Stručnjaci kažu da i jedni i drugi imaju pravo.
Mali predah od rutine i nekoliko dana samo za sebe (pogotovo ako partneri imaju različite interese, prijatelje, obaveze) može biti dobar izbor.
Ako je odvojenost zapravo bijeg od partnera i zajedničkih problema, neće donijeti ništa dobro. Problemi ne nestaju sami od sebe.
Upravo nam godišnji odmori mogu pokazati znamo li kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim partnerom. Zajedničko putovanje je prilika za zajedništvo, privrženost, razgovor, intimu i ostale zajedničke aktivnosti za koje tijekom ostatka godine ne nalazimo dovoljno vremena.

Međutim, ako za sve navedeno ne nalazite vremena u tijeku godine, teško da ćete to činiti  tijekom zajedničkog odmora. Jednostavno zato što nemate rutinu i ne znate kako to početi činiti. Ako se neki i dosjete i pronađu put do zajedništva sa svojim najbližima, ljetovanju se već približi kraj.

Za takve stvari je potrebna vježba. Sastoji se od svakodnevnog prakticiranja razgovora, zajedničkih aktivnosti… Ako to naprasno počnete činiti preko ljeta, možete dobiti upitne poglede i zbunjenost svojih bližnjih.

I zajedničko i odvojeno ljetovanje prilika su za testiranje nas kao pojedinaca i nas kao para – koliko smo bliski jedni s drugima, prepoznajemo li međusobne potrebe i uvažavamo li potrebe osoba pored vas. Znamo li uopće koje su njihove potrebe?

Potrudite se to otkrivati prije ljetovanja,a ne za vrijeme trajanja odmora. Može biti frustrirajuće i za vas i za druge odjednom se ubaciti u sve….

ostavite svoj komentar