On line razgovor za posao

Introduction, Microphone, Speech, Ceo, Woman, AudioAktualna situacija s koronavirusom značajno je promijenila poslovni svijet u svim segmentima pa i u onom selekcijskom. Razgovori za posao ne provode se uobičajenim putem već online – pisanom korespodencijom, telefonskim i video putem.

I poslodavcima i potencijalnim zaposlenicima ovo je novo područje i svima je potrebno vrijeme za prilagodbu. U interesu je svih da to funkcionira, obzirom na to da smo prisiljeni komunicirati isključivo online putem.

Biti pred okom kamere nije ugodno mnogim ljudima. Aktualna situacija i potreba za poslom trebale bi nam biti dovoljan poticaj da to promijenimo i unaprijedimo svoje samoprezentacijske  vještine u online okruženju.

Prvi korak je naučiti se koristiti nekom od postojećih platformi (Zoom, Skype, Google Hanouts, FaceTime).

Potom je važno osigurati da tehnologija kojom raspolažemo funkcionira. To podrazumijeva provjeru internetske veze te računala ili mobitela, zvuka (stanja zvučnika i eventualne potrebe za slušalicama), kamere.

Okruženje u kojem planiramo obaviti razgovor za posao trebalo bi biti dobro osvjetljeno i mirno, ono u kojem ćemo neometano moći obaviti  razgovor s poslodavcem.

Poželjno je napraviti generalnu probu, s nekim od prijatelja ili drugom osobom u koju imate povjerenja i čije mišljenje cijenimo. Poslušajte dojmove. Vježbajte.

Obucite se u skladu s prilikom, bez obzira što ste u vlastitom domu. Savjet je klasična odjeća ili casual, jednobojna ili dvobojna, bez upadljivih detalja. Počešljajte se i uredite kao da idete na posao. Možda ćete tijekom intervjua biti prisiljeni ustati tako da nikako ne preporučamo da ispod struka nosite pidžamu…

Upozorite ukućane na vrijeme intervjua i zamolite ih da vam ne smetaju. Imate li kućne ljubimce možda je najbolje da ih udaljite iz prostorije za vrijeme intervjua.

Pripazite na govor tijela. Kameru je najbolje pozicionirati u razini svojih očiju, držati se uspravno (ne i ukočeno), gledati sugovornika u oči, nastojati ne skretati pogled u stranu, gore ili dolje, zijevati, oblizivati usne, dirati lice, kosu ili sl. Neverbalnim znakovima pokažite svoju zainteresiranost i uključenost (npr. kimanjem glave, kad smatrate prikladnim nasmiješite se, postavljajte pitanja.

Pored sebe imajte svoj CV kako biste se posjetili nekih činjenica ukoliko bude potrebno, a poželjno je imati i bilješke s pitanjima (kako od uzbuđenja ne biste zaboravili pitati nešto što smatrate važnim). Izbjegavajte često gledanje u podsjetnik s bilješkama. Npr. možete se ispričati zamoliti sugovornika za trenutak samo da provjerite neki podatak iz svojih bilježaka.

Ukoliko ste se dobro pripremili – imajte povjerenja u sebe i nastojte ne brinuti previše o tome kako će sve to izgledati. Imajte na umu da je i poslodavcima ovakav način poslovanja nešto novo.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar