Opasni proizvodi na tržištu

Rizik za potrošače…

Postoje proizvodi koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače. Rapex je sustav za brzo obavješćivanje o takvim proizvodima kako bi se spriječio marketing, distribucija i upotreba takvih proizvoda. U sustavu nisu prehrambeni proizvodi, farmaceutski proizvodi niti medicinski uređaji. Riječ je o električnim i elektronskim uređajima, igračkama, odjeći, alatu, sportskoj opremi, kozmetici i dr.

Europska komisija na web stranici objavljuje tjedne izvještaje o prijavljenom proizvodu, prirodi rizika i mjerama koje su poduzete. Izvještaji uključuju i fotografije opasnih proizvoda, pojedinosti o mogućim rizicima i trgovački naziv proizvoda kako bi potrošači lakše prepoznali navedeni proizvod.

Naša će se zemlja, na temelju donesene Uredbe o sustavu razmjene obavijesti o opasnim proizvodima, danom pristupa u Europsku uniju priključiti tom sustavu. Tada će naš Državni inspektorat biti povezan sa Europskom komisijom i svim državama članicama te će sve informacije o opasnim proizvodima biti proslijeđene nadležnim tijelima u Hrvatkoj – od nadležnih ministarstava do udruga za zaštitu potrošača.

U međuvremenu potrošače se poziva na informiranje o opasnim proizvodima koji se nalaze na tržištu – u svrhu samozaštite.

ostavite svoj komentar