Opasnosti od sunca

Ljetne vrućine i sparina povećavaju rizik od toplotnog i sunčanog udara, te opeklina. Najveća opasnost je kod djece stoga moramo obratiti veliku pozornost na njihovu zaštitu.

Toplotni udar
Prouzročen vanjskom temperaturom zraka, osobito ako je ona udružena sa visokim stupnjem vlažnosti i sa oskudnom provjetrenošću prostora življenja. Prvi znak bolesnog stanja je porast tjelesne temperature koja može doseći 40-41°C. Manifestira se sa suhom i pretjerano toplom kožom, jakim umorom, niskim krvnim tlakom, vrtoglavicom, jakom glavoboljom, mučninom i povraćanjem i nemirom. Osobu pogođenu toplotnim udarom treba što prije izvesti u svježu prostoriju, skinuti odjeću i rashladiti ju sa hladnom vodom te rehidrirati.

Sunčani udar
Prouzročen je direktnim, produženim djelovanjem sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Manifestira se u vidu jake glavobolje, muke i povraćanja, umora , iscrpljenosti i vrućice. Unesrećenog treba što prije maknuti sa sunca, rashladiti (posebice glavu) te rehidrirati. Ukoliko ima jake glavobolje može se primijeniti i neki analgetik.

Opekline od sunca
Uglavnom se radi o opeklinama prvog stupnja. Manifestiraju se u vidu lokalnog crvenila, pojave bolova, otoka ili mjehurića. U slučajevima lakših opeklina korisno je tuširanje hladnom vodom i hladne kupke. Ne preporučuje se aplikacija lokalnih anestetika u vidu ulja ili losiona jer imaju dehidracijski učinak.

Rijetki oblici raka, melanomi
Najčešće nastaju u koži, ali mogući su i u usnoj šupljini, jednjaku, anusu, rodnici, moždanim ovojnicama, spojnici ili mrežnici. Mogu pojaviti u osoba bilo koje dobi, a najveća im je učestalost kod osoba starosti 40.do 60. godina. Zabilježeno je zabrinjavajuće povećanje učestalosti ovoga tumora, posebno na nogama u žena, iznad pasa u muškaraca i na rukama u oba spola.

Vrlo je važno rano prepoznavanje zloćudnih melanoma prije nego što oni prodru duboko i steknu mogućnost metastaziranja. Rano prepoznavanje zahtjeva njihovo razlikovanje od običnih nevusa (madeža). Upozoravajući su znakovi promjene u veličini , obliku i pigmentaciji , te ulceraciji s krvarenjem. Rano prepoznavanje je presudno jer, kada takove promjene postanu invazivne, možemo ih svrstati među najpodlije zloćudne tumore koji doslovno cijelo tijelo mogu zasuti metastazama.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

ostavite svoj komentar