Oprez kod kupnje vrtnog materijala i sadnica

Prodaju se stare lukovice…

Kao kompost u vrtnim se centrima često prodaje raspadnuta kora drveća obogaćena kemijskim dodacima, a umjesto sjemena skupe i rijetke sorte pakira se sjeme slične sorte, ali jeftinije. Ili se pak pod ovogodišnje sjeme perodaje ono staro, lanjsko, a mali potrošači na malom uzrorku sjemena teško mogu primjetiti nekvalitetu (dok nije prekasno).

Biljke koje nisu iskusile vjetar, hladnoću i prirodno sunčevo svjetlo, biljke koje rastu po vrtnim centrima, izgledaju lijepo, ali su mehanički slabe jer biljka koja troši svoju energiju za izgradnju čvrstog potpornog tkiva ne raste bujno i brzo, a tro bi, između ostaloga, poskupilo njezinu proizvodnju. Prosječni kupac u većini će slučajeva dati prednost bujnoj i velikoj sadnici na štetu one koja je manja, a možda zdravija, čvršća i otpornija.

Kod kupovine lukovica također treba biti oprezan . Lukovice znaju biti stare, propale i osušene. Jednom kada ih donesete kući, posadite i na kraju ne dočekate da iz njih nikne biljka, teško ćete se odlučiti na reklamaciju, čak i ako pronađete račun od lukovica. Nije rijetkost da se prodaju smežurane, pa čak i pljesnive lukovice. Osim toga, valja ih prebrojiti (koliko ih je u pakiranju, a koliko je navedeno na pakiranju) jer u većim centrima zna nedostajati koja iz pakiranja.

Pročitajte datum proizvodnje (pakiranja) i ako se radi o prošlogodišnjim lukovicama – ne kupujte.
Isto tako, valja obratiti pozornost što piše – kada se koja vrsta može saditi. Savjet je dodatno provjeriti na Internetu ili stručnoj literaturi ili upitati stručnu ososbu jer na pakiranjima zna pisati i ono što realno ne stoji – neke vrste ne mogu prezimiti na niskim temperaturama usprkos tome što piše da mogu. A ako ste već kupili takve lukovice zasadite ih u teglice, stavite u negrijani dio doma, povremeno zalijte i presadite na otvoreno u proljeće. U jesen ih morate izvaditi.

Razlike u cijenama nisu zanemarive. Prije kupovine – usporedite cijene. Uglavnom, skuplje ne znači uvijek i kvalitetnije.

Na vrtim odjelima ne rade uvijek stručne osobe i ne očekujte uvijek stručan savjet. Najbolje je da se prije kupnje informirate sami. Pomnim odabirom uštedjet ćete si i novac i vrijeme.

Malo više opreza kod kupovine – malo više cvijeća u vašem vrtu ili na balkonu!

ostavite svoj komentar