Oprost

Oprost oslobađa…

Svatko nekome nešto zamjera. Ljutiti smo, srditi i zarobljeni. Nismo svjesni toga da zamjeranje i ljutnja premda usmjereni prema drugoj osobi, štetu nanose najviše nama samima. Bez opraštanja nema pomaka naprijed. Čovjek prepun zamjerki i ljutnje nosi u sebi teret koji nije lako nositi.
Oni koji su odlučili oprostiti i učinili to reći će da su upravo fizički osjetili rasterećenje, oslobađanje, pročišćenje…
Kada ste zadnji puta nekome nešto oprostili? Oprostili na način da kada pomislite na neku osobu ili situaciju da to u vama ne izaziva grč. Ako niste dugo, pokušajte. Ako ne uspijete iz prve ili iz druge, treće, nema veze. I to se uči. I vrijedno je truda jer osjećaj koji prati oprost teško je opisati. U svakom slučaju, lijep je.
Zašto život opterećivati nepotrebnim teretom? Zamjerke, ljutnja, pa čak i mržnja prema našim bližnjima – roditeljima, sestrama, braći, prijateljima, parnerima, poznanicima pa i osobama koje ne poznajemo dobro grbi leđa, bora lice, miče osmijeh sa lice, donosi bolest, ometa uživanje u životu.
Opraštanjem vraćate kontrolu nad svojim životom jer kada pri pomisli na neku osobu ili situaciju osjetite mržnju, povrijeđenost ili ljutnju tada ta osoba ili situacija kontroliraju vas.
Osobu kojoj ste oprostili ne morate voljeti i ne morate se družiti s njom (i to se može naučiti). Isto tako, to ne znači da morate (i možete) zaboraviti razlog zašto ste prema toj osobi gajili mržnju, prijezir ili zamjerku.
Opraštanjem činite uslugu sebi, skidate teret sa svojih leđa.

ostavite svoj komentar