Opustiti se

Nije lako…

Život modernog čovjeka ispunjen je obavezama i podražajima, gotovo je nemoguće sjediti mirno, opušteno i ne raditi ništa. Život ljudske zajednice sve više podsjeća na onu mravlje – svi se kreću, užurbano, u svim smjerovima, uvijek na zadatku.
Visoka je pozitivna koleracija između takvog načina života i bolesti poput sveprisutnijih alergija, visokog krvnog tlaka, kolesterola, dijabetesa i dr.

images (3)Trebali bismo si dozvoliti malo dokolice (dosade, ako baš hoćete). Zašto? Ukoliko sebi dozvolimo dosađivanje i ne suprotstvaljamo se tome, osjećaj dosade prerast će u osjećaj mira, a priznat ćete, to nam svima jako nedostaje.
Ovdje nije riječ o klasičnoj dosadi koja proizlazi iz lijenosti, već o tome kako se opustiti, kako ‘biti’ umjesto ‘raditi’, nekoliko trenutaka svakoga dana.
Pomislit ćete, ništa lakše. Ipak, osoba koja neprestano nekud juri u pravilu se teško opušta. U glavi se roje misli, što još moramo napraviti, kuda otići, što nabaviti…

Naši prezauzeti i preaktivni umovi rade, treba im nešto da ih zabavlja (TV, radio, računalo, mobitel i sl.), nešto na što bi se usredotočili i odmaknuli od sebe samih.
Neprestano se pitamo ‘što je sljedeće?’, uvijek smo u vremenu ispred, dva koraka ispred sebe, što nakon ovoga, što moram sutra..
Dok ulazimo u kuću nakon posla brže bolje dohvaćamo daljinski, palimo TV, uzimamo telefon, preslušavamo poruke, uz put pospremamo, jedemo na brzaka ili uz TV…

I tijelu i umu potreban je predah, povremen odmor od ubrzaneog tempa i grozničave rutine. Um kojem je povremeno dopušten odmor postaje jači, usredotočeniji, oštriji i kreativniji.
Tijelo kojem dopuštamo odmor jače je, snažnije, zdravije.
Priuštite si malo dokolice…
Pokušajte sjesti (negdje gdje se osjećate ugodno, možda uz prozor) i biti svjesni svojih misli i osjećaja.

ostavite svoj komentar