Orasi

Orasi su kalorična namirnica, bogata zdravim masnoćama. Kod oraha se radi o zdravim nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom. Bogati su i vitaminima i mineralima.

Sadrže i vrijedne minerale i ostale nutrijente: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A, omega-6 kiseline, omega-3 esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može samo proizvesti.

Omega-3 štite srce, potiču kognitivne funkcije i imaju antiflamatorno djelovanje te čuvaju zdravlje kostiju potičući metabolizam kalcija i stvaranje kolagena, te time jačaju strukturu moždine u kralješnici. Orasi jačaju imunitet jer sadrže elagičnu kiselinu koja ima antimutageno i antikancerogeno djelovanje.

Snižavaju kolesterol zbog visokog udjela monozasićenih masnoća i zbog toga smanjuju rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Sadrže melatonin, hormon koji pomaže uspostavljanju uravnoteženih navika spavanja i mentalnoj mirnoći. Pomažu u regulaciji tjelesne težine – studije su pokazale da osobe koje jedu orahe barem dva puta tjedno imaju manje šanse udebljati se od onih koji to gotovo nikada ne čine. Orasi možda jesu kalorični, ali i mala porcija puno znači za zdravlje (preporučuje se jedna šaka barem tri puta tjedno, a najviše jednom dnevno). Nikad nemojte jesti orahe koji imaju gorak okus, to znači da je oksidacija već započela s mogućim štetnim djelovanjem.

Lagani doručak:

  • narežite jabuku na kockice
  • dodajte pola šake oraha
    pola šalice jogurta
  • žličicu meda

Dobar tek!

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar