Organizirana kuhinja

Dovoljno mjesta za sve…

Postali smo pravi sakupljači… Stvarima nikad kraja. Mjesta nikad dovoljno, a kad nešto treba pronaći, noćna mora…
Možda je vrijeme da reorganiziramo svoju kuhinju. Bilo da je riječ o većem ili o manjem prostoru dobra organizacija omogućit će nam bolje snalaženje, red, dostupnost stvari i lakše održavanje. Uz dobru organizaciju vrlo je važna i racionalizacija – moramo razmisliti o tome trebaju li nam baš sve stvari koje držimo u kuhinji, kolike među njima mjesecima nismo koristili, možda i godinama….

Prvi korak je pospremanje. Povaditi sve stvari iz ladica, polica, pretinaca, očistiti površine pa sortirati stvari prema određenoj logici, odbaciti višak stvari, a potom vidjeti imate li potreba za dodatnom policom, pretincem, ladicom, pregradom, stalkom, kutijom… Najčešće nema potrebe rediti velike preinake.
ID-100152722

Ukoliko je kuhinja malena važno je dobro iskoristiti prostor, biti praktičan. Sve predmete koje svakodnevno koristimo (ili više puta tijekom dana) trebali bismo postaviti na lako dostupna mjesta i na način da se lako održavaju. Stvari poput nekih kućanskih uređaja, kuhinjskih krpa, podmetača za posebne prilike i sličnih stvari koje se ne upotrebljavaju baš svaki dan poželjno je držati na teže dostupnim mjestima ili u kutijama koje se mogu staviti na vrh police ili kuhinjskog ormara.
Dojam većeg prosotra postiže se i svijetlim i prozračnim bojama.

Dodatni radni prostor (radnu plohu) moguće je dobiti preklopnim plohama, stolovima na preklop ili plohama koje se mogu pozicionirati iznad sudopera. Vrlo su praktični i stolovi koji se slažu jedan ispod drugoga.
Fiksne police moguće je zamijeniti onima na vodilicama koje omogućavaju laši pristup stvarima koje su na njima.

Postoji li u vašoj kuhinji neiskorišteni prostor (neki mrtvi kut), dobar stolar bez problema će ugraditi tzv. nevidljiva vrata, a vi ćete u taj dio moći pohraniti stvari koje ne koristite često, a ne znate kamo s njima. Isto tako, ne zanemarite neiskorištene prostore ma kako mali bili. Npr. one između dva ormara, hladnjaka i ormara i sl. To su prostori idealni za ugrađivanje polica za kuhinjske sitnice čiji broj nije mali.
Iskoristite i vrata odnosno fronte na kuhinjskim elementima. S unutarnje strane može objesiti košarice za pohranu raznih stvari – od kuhinjskih krpica i spužvica, do pribora za jelo i kuhanje i dr.

ID-100152697

Tanjure, daske za rezanje, pladnjeve i sl. možete postaviti uz pomoć držača i stalaka, a ladice svakako pregradite. U ponudi ima puno gotovih rješenja, a najbolji posao napravit ćete ako sami prema vlastitim potrebama napravite pregrade.

Kanta za otpad neka bude praktična. Važno je da je dovoljno velika i da se lako održava. Neće proći dugo vremena i kod nas će razvrstavanje otpada postati obavezno. Razmislite o načinima na koji biste mogli u svojoj kuhinji organizirati razvrstavanje otpada. Postoje praktična gotova rješenja, a uvijek vam ostaje i mogućnost da angažirate stolara koji će vam napraviti rješenje po mjeri i vašim željama.

“Plastic Cups” – Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net
“Woman Relax In Kitchen”- Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee / FreeDigitalPhotos.net
“Stacked Colorful Bowls On White” – Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar