Organometrija

Mjerenje količine vitamina i minerala u tijelu…

Vitamini su supstance neophodne našem tijelu. U odgovarajućim količinama smanjuju rizik od obolijevanja, usporavaju starenje, štetite od umora i iscrpljenosti, omogućavaju iskorištavanje ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina, nužni su za normalan rast i razvoj, za funkcioniranje probave, za odvijanje mentalnih procesa, za povećanje otpornosti organizma i dr.
Danas poznajemo 15 vitamina, od kojih su A, D, E i K topivi u mastima i skladište se u masnom tkivu, a preostalih devet vitamina su topivi u vodi i organizam ih ne skladišti pa se stoga moraju svakodnevno unositi u organizam hranom ili dodacima prehrani.images (14)
Višak vitamina topivih u vodi izbacuje se iz organizma putem mokraće, a višak vitamina topivih u mastima skladišti se u tijelu što u većim količinama može biti toksično (posebno vitamine A i D).

Minerali su anorganske, esencijalne tvari koje organizam ne može sam stvoriti nego ih moramo unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Nalazimo ih u tkivima i tjelesnim tekućinama, a nužni su za izgradnju kostiju, krvi, mozga, enzima, hormona i hemoglobina i za održavanje koncentracije tekućine u organizmu.
Možemo ih podijeliti na makroelemente (potrebni su nam u velikim količinama) i mikroelemente (trebamo ih u malim količinama.
Minerali koje trebamo u večim količinama su natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, klor i sumpor, a minerali koje trebamo u tragovima su željezo, cink, jod, bakar, fluor krom, mangan, molibden, kobalt, selen i vanadij.
Minerale gubimo probavom, znojenjem i disanjem. Do manjka dolazi zbog nedostatnog unosa hranom, zbog povećanih potreba, zbog slabije iskoristivosti ili zbog tjelesnih i emocionalnih stresova.

Iako je za održavanje i normalno funkcioniranje organizma neopgodno svih osamnaest minerala, preporučena dnevna doza (RDA) utvrđena je samo za njih šest – za kalcij, željezo, jod, cink, fosfor i magnezij.
Kod uzimanja dodatka prehrani u vidu vitaminsko-mineralnih preparata treba biti vrlo oprezan. Vitamini i minerali u našem tijelu u osjetljivoj su ravnoteži i svaki poremećaj može dovesti do lančane reakcije daljnjih poremećaja. U prevelikoj količini vitamini i minerali predstavljaju ugrozu zdravlja.

Muškarci i žene nemaju jednaku potrebu za vitaminima i mineralima, djeca također, u pojedinim životnim razdobljima potrebe su drugačije, ovise i o prehrani, o stilu života, nizu drugih faktora.

Kako znati što nam nedostaje?
Moguće je provesti testiranje preko kože koje pokazuje trenutačnu koncentraciju određenih vitamina i minerala u organizmu – organometriju, nakon čega se ciljano mogu uzimati oni vitamini i minerali kojih nam nedostaje.
Metoda je otkrivena prije 40-ak godina, općeprihvaćena je u svijetu, a temelji se na fenomenu električnog otpora kože koji je znatno niži u akupunkturnim točkama gdje se koncentriraju određene tvari. Pretraga traje 20 minuta, bezbolna je i obuhvaća sve poznate vitamine i minerale.
Pacijent u ruke primi sondu koja služi kao ‘uzemljenje’, a terpaeut drži sondu-olovku kojom izvodi testiranje. Terapeut mora dobro poznavati akupunkturne točke kako bi se izbjegli netočni rezultati mjerenja.
Ovisno o dobivenim rezultatima, četiri do šest tjedana nakon prvog testiranja slijedi kontrolni pregled. Kontrolni pregledi preporučaju se sve dok osoba ne postigne optimalnu razinu vitasmina i minerala.

ostavite svoj komentar