Organski uzgojena hrana vs. konvencionalno uzgojena hrana

Organski uzgojene namirnice prilično su skuplje od ostalih…

Tržište organski uzgojene hrane još cuvijek je relativno malo (oko 2% ukupno prodane hrane čini organski uzgojena hrana). Usprkos tome što je cijena takve hrane u prosjeku i 50% skuplja od hrane uzgojene konvencionalnim načinima, sve veći broj ljudi kupuje ovu vrstu namirnica. Prvenstveno zbog mišljenja da je takva hrana zdravija (i da nije tretirana pesticidima).
Oko 75% ukupno organski uzgojene hrane proizvodi se u SAD-u. U našoj zemlji svega par stotina poljoprivrednika bavi se organskim uzgojem, većina hrane se uvozi. Sva hrana, bilo da je riječ o onoj organski uzgojenoj ili onoj uzgojenoj konvencionalnim načinima, mora zadovoljiti određene standarde o dopuštenim količinama pesticida i ostalih tvari prije nego se pusti u prodaju.
Organska hrana uzgojena je i pripremljena prema standardima koji uključuju etičko ponašanje prema stoci i ekološki odnos prema okolišu. Organski proizvodi nisu tretirani sintetičkim pesticidima. No, pesticidi se mogu naći i u organski uzgojenoj hrani. Ponekad se dodaju namjerno i tada se uglavnom radi o prirodnim, nesintetskim kemikalijama (što ne isključuje njihovu toksičnost). Sintetske pesticide možemo naći uglavnom zahvaljujući nekontroliranom onečišćenju okoline, ali i utjecaju vjetra, dotrajaloj opremi za prskanje, pesticidima od ranije prisutnima u zemlji i dr.
Stručnjaci tvrde da većina pesticida nestaje na putu od uzgajališta do trgovina, a čak 70-99% odstranjuje se pranjem namirnica.
Mnogo opasnijom stručnjaci smatraju E.coli koju nalazimo češće u organskim nego u konvencionalno uzgojenim namirnicama (studija Sveučilišta u Minnesoti, objavljena 2004. godine u časopisu Journal of Food protection).
Istraživanja o povezanosti između ostataka pesticida na voću i povrću i povećanog rizika od raka još su u tijeku. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da blagotvorni učinak na zdravlje koji proizlazi iz konzumacije voća i povrća, nadilazi moguće negativne učinke ostataka pesticida u tim namirnicama.
O ovoj temi napisano je podosta materijala koji čitatelje mogu zbuniti – jedan profil stručnjaka tvrdi jedno, drugi posve drugo, oprečno, suprotno. Teško da prosječan potrošač može ocijeniti tko je u pravu, tko u krivu.
Pri planiranju budžeta za hranu imajte na umu navedene činjenice. O svemu se informirajte i ne uzimajte ništa zdravo za gotovo. Možda je uistinu bolje pojesti i špricanu jabuku nego ne pojesti nikakvu zato jer si ne možete priuštiti onu organski uzgojenu. Važno je pridržavati se higijenskih pravila i temeljito prati voće i povrće.

ostavite svoj komentar