Osiguranje imovine – kuće, stana, kućanstva

Kada šteta nastupi, kasno je za razmišljanje.

Rizik od provale u kuću ili stan povećava se u ljetnim mjesecima (srpanj, kolovoz) i oko Božica i Uskrsa, u vrijeme kada većina naših građana koristi godišnje odmore i izbiva iz svojih domova. Pridržavanjem mjera opreza smanjuju se razni rizici, ali mogućnost za nastanak štete na imovini nije moguće u potpunosti otkloniti. Rizici su različiti: požar, eksplozija, izljev vode, tuča, nevrijeme, udar groma, provalna krađa…

Odlazak iz kuće ili stana

Odlazak iz doma onemogućava pravovremeno reagiranje ukoliko nastupi neki od navedenih rizika (ukoliko pukne vodovodne cijev u stanu u kojem nema nikoga, puknuće će biti primjećeno tek onda kada voda procuri susjedima, a u stanu je već nastala materijalna šteta). Osiguranje privatne imovine obuhvaća osiguranje obiteljske kuće i/ili stana (građevinski dio stana, kuća, vikendica) i osiguranje kućanstva (osiguranje stvari, opreme u kući/stanu).
Ovisno o potrebama i mogućnostima ugovaratelja osiguranja moguće je ugovoriti različite opsege pokrića kroz različite pakete osiguranja. Tim osiguranjima mogu se pokriti rizici požara, nevremena, odgovornosti iz posjedovanja građevinskih objekata i zemljišta, pomoć kod katastrofa, izljev vode uključujući troškove popravka, osiguranje sporednih objekata. Uz plaćanje dodatnih premija osiguranje je moguće proširiti i na dopunske rizike potresa i poplave.

Oprez!

Policom koju ugovara upravitelj zgrade ili policom koja je ugovorena uz stambeni kredit najčešće je osiguran samo građevinski dio stana, ali ne i stvari koje se nalaze u kućanstvu! Osiguranje doma obično se sklapa za period od godinu dana, ali može i na kraći rok (mjesec, dva mjeseca, tri ili samo za trajanja godišnjeg odmora.

Podrobno se informirajte!

Kod osiguravatelja se treba podrobno informirati o najpovoljnijim opcijama i popustima.Kod osiguranja kućanstva zaštićene su stvari (namještaj, bijela tehnika, novac, odjeća, umjetnički premeti i druge dragocjenosti). Ovim osiguranjem nije osiguran stan ili kuća kao građevina.

Osnovnim osiguranjem

obuhvaćena je zaštita doma od opasnosti požara i udara groma, eksplozija, oluja, tuča (led), pad letjelice, manifestacije i demonstracije, poplave i bujice, klizanje tla i odronjavanje zemljišta, snježne lavine, izljevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provalne krađe, razbojstva, obične krađe i odgovornost.

 

Porast osiguranja

Prošlih je godina zabilježen znatan porast broj osiguranja dopunskog rizika od poplave, bujice i visoke vode (posebno kod privatnih kuća. Posljedice klimatskih promjena i prirodnih katastrofa osjetio je veliki broj naših građana pa je ovaj trend u potpunosti razumljiv. Istina je da su naši kućni budžeti uglavnom nategnuti i da prostora za dodatno investiranje ima vrlo malo, ali vrijedi razmisliti.

ostavite svoj komentar