Osvježen i mirisan madrac

Trećinu svog života provedemo u krevetu i stoga je higijena madraca izuzetno važna. Potrebno ga je  mijenjati svakih pet do sedam godina, a temeljito očistiti barem dva puta godišnje kako bismo uklonili sve što se s vremenom nakupi na i u njemu (mrtve stanice, klice, tjelesne tekućine, grinje, prašina, druge nečistoće). Alergične osobe trebale bi to činiti i značajno češće.  

Essential Oils, Alternative, Aroma, Aromatic, Body

Uputno je izbjegavati industrijske proizvode i umjesto njih koristiti prirodne poput sode bikarbone, bijelog octa, eteričnih ulja, limunovog soka i dr.

Madrac je poželjno preokrenuti svakih tri do šest mjeseci. Preokretanje produžuje njegov vijek, a korisno je zbog nakupljenih grinja i prašine. Neki madraci nisu dizajnirani za preokretanje pa je to dobro provjeriti na uputama za korištenje  i održavanje.

Premda je slaganje kreveta u načelu poželjno (i psihološki) savjet je ne učiniti to odmah po ustajanju. Krevet prvo treba ostaviti da se prozrači od topline našeg tijela (grinje vole toplinu i vlagu).

Najlakši način za uklanjanje prašine je temeljito usisavanje. To bismo trebali činiti svakih nekoliko mjeseci ili češće (kod alergija). S manjim nastavkom usisavača čvrsto pritisnutim u madrac valja prijeći preko cijelog madraca.

Čišćenje parnim strojem također je vrlo korisno. Prodiruća para ubija grinje. Nakon korištenja parnoj uređaja valja ponovno usisati madrac kako biste uklonili ostatke grinja, prašine i drugih nečistoća.
U nedostatku parnog stroja može poslužiti  pegla na paru.

Mrlje na madracu mogu se očistiti smjesom vodikovog peroksida, tople vode i tekućine za pranje posuđa (jedna šalica vodikovog peroksida, jedna šalica tople vode, ¼ žličice tekućine za posuđe). Smjesu uliti u bočicu s raspršivačem, poprskati površinu madraca, mekom četkom ili krpom utisnuti u tkaninu i ostaviti da odstoji oko pola sata. Nakon toga poprskati madrac čistom vodom, dobro obrisati i pustiti da se osuši.  

Image by congerdesign from Pixabay
Image by Monika from Pixabay  

ostavite svoj komentar