Otirač pred vratima

Prljav, neprikladan, ugažen i neodržavan otirač pred ulaznim vratima doma (stana) sasvim sigurno neće impresionirati nikoga i neće poželjeti dobrodošlicu ni nama niti našim gostima.

Ulazni prostor u dom prvo je ugleda svatko tko ulazi u njega. Otirač je i dobrodošlica i podsjetnik gostima da obrišu o njega đonove svoje obuće. Većina nas kod usisavanja i čišćenja ostatka doma zaboravlja na otirače pa oni vremenom postaju prava staništa prljavštine, bakterija i grinja koje onda unosimo u svoj dom.

Barem jednom u tjedan dana valjalo bi istresti otirač, usisati ga i po potrebi (i mogućnosti) oprati, ukloniti mrlje od blata i sl. Kod čišćenje treba otirač okrenuti i očistiti i donju stranu kao i podlogu na kojoj stoji.
Vrlo je korisno otirač povremeno posprejati nekim dezinfekcijskim sredstvom koje će držati podalje bakterije i grinje.

Često prilikom ulaska u kuću na otirač odlažemo vrećice i torbe iz kupovine, a poslije iste odlažemo na stolice, police, pa čak i stolove i kuhinjske plohe. Takvo postupanje svakako treba izbjegavati.
Ukoliko vam je dosadio vaš stari otirač, a još uvijek je funkcionalan, ne odbacujte ga. Možda ga možete staviti pred neka druga vrata, osvježiti, doraditi, obojati… U prodavaonici boja i lakova mogu se nabaviti akrilne boje, prikladan kist i možemo se baciti na posao i kreirati naš jedinstveni otirač.

U trgovinama postoji uistinu veliki izbor otirača – raznih boja, dimenzija, materijala… Skupljih i povoljnijih. Preporuka je izdvojiti malo više za kvalitetniji i dugovječniji otirač.

Svoje goste možemo dočekati o zanimljivim ili pak duhovitim otiračem s natpisom. I nama samima bit će ugodnije ulaziti u svoj dom ukoliko već na ulazu osjetimo toplinu, dobrodošlicu i dio sebe ugradimo i u taj dio doma.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar