Otrovno sobno bilje

Biljke su vrlo koristan ukras našeg doma.

Privlače štetna zračenja, prerađuju štetne plinove i pospješuju kvalitetu zraka u našem stambenom prostoru, a prostor čine toplijim, ugodnijm za življenje.
Dobro je znati da su neke među biljkama koje držimo u kući/stanu vrlo otrovne. To je posebno važno za obitelji sa malom djecom. Nakon svakog kontakta sa navedenim biljkama treba temeljito oprati ruke, a u međuvemenu izbjegavati dodirivanje usana, nosa, očiju (sluznice).

Otrovne biljke su:

Bršljan (Hedera helix)
Visi sa balkona, penje se po fasadama… Listovi i bobice bršljana prepuni su otrovnog hederasaponina koji nadražuje sluznicu želuca i crijeva.

 

Dracena (Dracaena marginata)
Čest je ukras u domovima. Kora dracene sadrži tzv. crvenu smolu koja ukoliko dođe u kontakt sa čovjekovim ustima, može uzrokovati povraćanje i proljev.

 

Oleandar (Nerium oleander)
Ovo je vrlo otrovna zimzelena biljka rasprostranjena u većoj mjeri na mediteranu, a u ljetnim mjesecima krasi balkone, terase i vrtove. I mala količina gorkog mliječnog soka koja sadrži otrovni glikozid izaziva povraćanje.

Perzijska ciklama (Cyclamen persicum)
To je sobna biljka koja cvate zimi. Najviše otrovnih tvari nalazi se u gomolju.

Difenbahija (Dieffenbachia amoena)
Ona je vrlo uobičajena sobna biljka. Sadrži strihnin i ukoliko slučajno dođe na usne, jezik otekne i mogu nastati teškoće u govoru i disanju.
Indijski fikus (Ficus elastica) sadrži gorak i otrovan mliječni sok koji podražava sluznice.

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima)
Biljka je koju češće viđamo zimi, u vrijeme njezine cvatnje. Intenzivna crvena boja (ili pak zelenkasto-žuta) krasi domove širom svijeta u vrijeme božićnih blagdana. Otrov se izlučuje iz oštećenih listova. Nakon dodirivanja preporuča se temeljito oprati ruke.

Imela (Viscum album)
Poput Božićne zvijezde imela je najprisutnija u našim domovima tijekom božićnih blagdana. Ova biljka sadrži jako otrovni alkaloid viskotoksin. I sasvim mala bobica imele može uzrokovati povraćanje, te nadraživanje sluznice i želuca.

ostavite svoj komentar