Ovisnosti našeg doba

Povremeni odlasci u kladionice, igranje igara na sreću, igranje video-igrica i surfanje internetom, sami po sebi ne predstavljaju društveno neprihvatljivo ponašanje.Yahtzee, Dice, Luck, Game, Throwing, Fun

No, kad izgubimo kontrolu nad tim aktivnostima, kad više nismo u stanju reći ‘ne’, kad navika preraste u ponavljajuća i primoravajuća govorimo o ovisničkom ponašanju. Ne se radi o tzv. ‘light’ (laganim) ovisnostima. To su posve ozbiljni poremećaji koji zahtijevaju stručnu pomoć, nerijetko i hospitalizaciju. Najčešće se susrećemo s patološkim kockanjem, igranjem kompjutorskih igara, online klađenjem, provjeravanjem društvenih mreža, internetskom kupnjom.

Instagram, Social Media, Web PagesTakvim aktivnostima obično započinjemo kad postoji potreba za bijegom, “izlazom”, “oduškom”, opuštanjem… Jedno vrijeme to tako i izgleda, no, češće nego mislimo priča završava posvemašnjim zarobljavanjem, kad osoba ne može normalno funkcionirati zbog nastalih posljedica svoje ovisnosti. Ovisna osoba ne spava regularno, ne funkcionira na poslu (dobiva opomene,, nerijetko i otkaz), posuđuje se novac, zapada u dužničke odnose, pije antidepresive, obitelj ne funkcionira…
Ovisnost prerasta u opsesivno-kompulzivni poremećaj, nerijetko s depresivnim epizodama.

List, Exercise Book, Sketch, Font, ThumbKao i kod drugih ovisnosti (alkoholizam, droge i dr.) u mrežu nije uhvaćen samo ovisnik nego i njegova okolina – obitelj, prijatelji, partner, poznanici, kolege… U pravilu, sam ovisnik i njegova obitelj ne znaju kako se nositi s ovom situacijom. Problem se u načelu ne shvaća dovoljno ozbiljno, umanjuje, ignorira, prešućuje i ‘podmeće pod tepih’.
Kako je česta situacija da jedna ovisnost ‘prizove’ drugu, nerijetko se situacija još i dodatno zakomplicira.  

Uzroci?
Kod osoba sklonih ovim poremećajima evidentna je psihička nestabilnost i manjak socijalne inteligencije. Provedena istraživanja pokazala su da su ovim ovisnostima skloniji muškarci. Manjim dijelom to je vezano uz biološke, većim uz socijalne razlike među spolovima. Žene imaju jasniji i ispunjeniji životni i dnevni ritam u kojem se izmjenjuju brojne obaveze i vrlo je malo mjesta za prazni hod i dosadu. Osim toga, žene obično imaju povezaniju i uključeniju društvenu mrežu od one kakvu u pravilu imaju muškarci.  

Liječenje
U svijetu već postoje klinike za liječenje ovisnika o internetu, također postoji i tradicija obraćanja stručnim osobama za pomoć u sličnim situacijama. Kod nas velika većina ovisnika nikada ne zatraži stručnu pomoć. Osim toga, nove ovisnosti još se formalno ne smatraju bolešću. (nemaju šifru koju inače ima svaka medicinski ustanovljena bolest).

Mobile, Phone, Technology, InternetOnaj tko osvijesti postojanje problema ove ovisnosti već je na pola puta da ga riješi. Odlazak psihoterapeutu, u savjetovališta i udruge koje se bave ovisnostima i ovisnicima, može biti od velike pomoći. Uloga i podrška obitelji najvažnija je.

Kao član obitelji ovisne osobe ili prijatelj podršku možemo pokazati: 

  • informiranjem/educiranjem (o prirodi specifične ovisnosti),
  • osvještavanjem (ne umanjujući problem),
  • poticanjem ovisnika da potraži stručnu pomoć,
  • jasnim određivanjem osobnih granica i dosljednim ponašanjem u vezi istih, 
  • suosjećanjem i uključenošću,
  • strpljenjem; 

Photos courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar