Ovisnost o Facebooku

Sve više osoba sve duže vrijeme provodi na Facebooku. Ovisnost o Faceu postaje globalni problem, raširen ponajviše među mlađom populacijom, ali i među osobama srednjih godina.
„Ako nisi na Faceu – to je kao da ne postojiš!“, riječi su jedne 16–godišnje djevojke koja redovito prati Facebook i kontaktira sa prijateljima.
Facebook je zabavan, stalno se nešto događa, ljudi se prezentiraju u najboljem svjetlu i nude svoja prijateljstva! Mnogima je to poziv na druženje, mogućnost da se prezentiraju kako žele, mogućnost da se izraze i sudjeluju u društvenom životu bez potrebe da se obuku, izađu i rade one svari koje su nužne u stvarnom svijetu.
Facebook nas distancira od stvarnosti. Na Facebooku je definitivno lakše živjeti. Imate prijatelje (tko u stvarnosti ima stotine prijatelja?), sami određujete kako želite da vas ti prijatelji vide (šaljete samo one fotografije koje želite), možete prikriti svoje stvarne osjećaje i pokazati samo ono što želite da drugi vide… Prezentacija osoba na Facebooku gotovo nikada ne odgovara stvarnom stanju osobe.
Facebook je posebno primamljiv osobama koje u stavrnom životu imaju mnoštvo problema. U tom smislu Facebook omogućava bijeg u svijet koji ignorira probleme stvarnosti ili ih marginalizira.

Jeste li ovisni o Facebooku?
Ukoliko potvrdno odgovorite na sljedeća pitanja, vrijeme je da zastanete i razmislite…

Ostajete li dugo budni zbog Facebook i budite se umorni dan poslije?
Provodite li više od sat vremena na Faceu? Ukoliko je to slučaj, sigurno zanemarujete neku drugu obavezu ili dnevni zadatak.
Utječe li Facebook na vaš emocionalni život? Razmišljate li o prijateljima na Facebooku više nego o onima iz stvarnog života (ako uopće održavate stvarna prijateljstva)? Prvodite li više vremena sa prijateljima na Faceu ili više volite direktan kontakt?
Zanemarujete li svoje poslovne (ili školske) obaveze zbog Facebooka? Radno mjesto nije mjesto sa kojeg treba pristupati Facebooku. Mnoge trvtke zbog tog razloga blokiraju pristup Facebooku.
Možete li bez problema i bez napetosti provesti cijeli dan bez Facebooka? Biste li se mogli isključiti sa Facebooka bez problema? Da li pomisao na isključenje u vama izaziva nelagodu, napetost ili neku drugu sličnu emociju?

Ako je na većinu pitanja odgovor da, imate problem. Iako, vjerujem da vi sami, bez ovakvih pitanja, znate jeste li ovisni ili ne. Čim se počnete pitati: Jesam li ovisan/ovisna – već je to pokazatelj da to što činite, činite prekomjerno.

Ovisnost se stvara kada pojedinac pokušava potisnuti bol koja je nastala zbog doživljene traume ili kada nema dovoljno zadovoljstva u životu pa to pokušava unjeti u svoj život kroz ovisnosti. Ponekad ovisnost nastaje i zbog prilagodbe društvu u kojem se osoba nalazi ili čak zbog pristiska društva.

Ovisnost je zapravo žudnja da se ispunimo nečim što nam nedostaje. Što nam nedostaje? Prijatelja? Razumijevanja? Suosjećanja? Prihvaćanja? Zadovoljstva sobom? Na žalost, niti jedna ovisnost to ne može nadoknaditi. Naprotiv, samo produbiti. Ali pruža trenutno zadovoljstvo i služi umrtvljivanju naših stvarnih potreba i odlaganju suočavanja sa stvarnim problemom.

Ako se želite riješiti neke ovisnosti, samo odvikavanje donijet će samo kratkoročno rješenje. Paralelno s odvikavanjem bilo bi poželjno da osoba započne sa radom na sebi – kroz čitanje litereature u kojoj se problem obrađuje, posjećivanje nekih skupova, radionica, grupa gdje se nalaze istomišljenici. Vrlo je važno onemogućiti si pristup dotičnoj ovisnosti u svojoj okolini (što je jako važno kada dođu trenuci slabosti) te se okružiti aktivnostima i ljudima koji će biti uz vas prvo vrijeme. Jeste li spremni poduzeti taj korak ili ćete se dalje ostati u istom polju? Na vama je odluka.

ostavite svoj komentar