Pagetova bolest dojke – “Bila sam žrtva”

Ovo je rijetka forma raka dojke, na vanjskoj strani je dojke – na bradavici i aureoli. Pojavljuje se kao osip, koji kasnije postaje ozljeda sa krastama oko ruba. Nikada nisam pomislila da je to rak – a bio je. Moje bradavice nikada nisu izgledale drugačije, ali su me ubrzo uznemirile pa sam otišla liječniku. Ponekad svrbež i otvorene rane nisu me uznemiravali. Izgledalo je ružno i nije se moglo očistiti ni jednom kremom koju mi je propisao liječnik i dermatolog . Izgledali su malo zabrinuto, ali me nisu upozorili da bi moglo biti kancerogeno. Sada pretpostavljam da mnoge žene ne znaju da ranice ili svrbež na bradavici i aureoli mogu biti rak dojke. Moje je počelo kao jedna mala crvena bubuljica na aureoli. Najveći problem sa Pagetovom dijagnozom je da su simptomi izgledali bezazleni. Najčešće se misli da je upala ili infekcija kože, koja na žalost dovodi do odgađanja u otkrivanju i zaštiti.

Koji su simptomi ?
1. Trajno crvenilo, curenje i kraste na bradavici koji dovode do osipa i žarenja (Kad je kod mene krenulo nisam imala osip niti me je puno žarilo, nisam imala iscjedak, ali sam imala krastice duž ruba aureole na jednoj strani) .
2. Rana na bradavici ne prolazi. (Moja je bila na aureoli sa bjeličastim područjem u centru bradavice).
3. Obično je pogođena samo jedna bradavica.

Kako to dijagnosticirati ?
Vaš doktor će fizički to provjeriti i predložiti da napravite mamografiju odmah na obje dojke. Čak iako crvenilo, iscjedak i krastice više sliče dermatitisu (upala kože), vaš doktor mora posumnjati na rak. I čak ako je samo na jednoj dojci krasta, vaš doktor mora naručiti biopsiju da bi provjerio što se događa.

Mamograf koji sam radila nije pokazao ništa, stoga su doktori preporučili antibiotike jer su mislili da je infekcija. Nakon dvije runde postalo je gore i doktor me je poslao na mamografiju ponovo i ovaj put je pronađena oteklina. Biopsija je pokazala da se radi o galopirajućem raku. Počela je kemoterapija koja bi usporila rast. Onda su odstranili dojku, pa runda kemoterapije, onda zračenje. Poslije 9 mjeseci  intenzivnih tretmana dali su mi je jasnu sliku zdravstvenog stanja.Godina dana života. Rak se proširio na područje jetre. 4 tretmana i odluka da želim kvalitetno živjeti, a ne primati kemoterapiju.
__________________________________________________________________________________________________________

Imala je 5 sjajnih mjeseci i planirala je u detalje svoje zadnje dane. Nakon nekoliko dana na morfiju je umrla.

O Pagetovoj bolesti raka dojke

To je vrsta raka dojke koji se najprije pojavljuje u obliku rane na bradavici ili koži dojke. Ranica je najprije prekrivena krastom ili ljuskicama koje vlaže (ulceriraju), a može postojati i iscjedak iz bradavice. Ova vrsta raka dojke može biti in situ (neivazivna) i invazivana kada je sklona metastaziranju bez obzira na poduzeto liječenje. Kod invazivnog tipa ove bolesti bez obzira na kirurško liječenje, sklonost metastaziranju i ponovnoj pojavi bolesti je česta i ima lošu prognozu za bolesnicu. Tijek takve bolesti je spor (čak nekoliko godina), ali gotovo uvijek završava smrću. Ovaj tip bolesti loše reagira na kemoterapiju i terapiju zračenjem.

Neinvazivni oblik ove bolesti nije sklon metastaziranju i ima dobru prognozu. Nešto više od polovice žena koje imaju ovu vrstu raka dojke imaju i kvržicu u dojci gdje se ova kožna promjena na površini dojke pojavila. Nakon dijagnosticiranja ove bolesti izvodi se mastektomija uz odstranjenje regionalnih limfnih čvorova.

ostavite svoj komentar