Pahuljice – jesu li zdrave?

Većina sadrži nezdrave količine šećera…

…a neke sadrže i neprimjerenu količinu soli.

Za doručak djeci mnogi roditelji redovito serviraju neku vrstu tzv. pahuljica. U reklamnim kampanjama navode se kao zdrava alternativa, idealni obroci za djecu i sl.

Istina je zapravo da većina tih namirnica sadrži prevelike količine šećera i/ili soli. Neke vrste pahuljica sadrže toliko šećera da bi u trgovinama trebale stajati na policama sa slatkišima, a neke na policama gdje stoji čips i slične slane grickalice.

Osnovne namirnice od kojih se spravljaju pahuljice u procesu proizvodnje gube mnoga svojstva te se u njih se dodaju razni dodaci (pojačivači okusa) i šećer kako bi se dopali krajnjem potrošaču (djeci).
Sve je to lijepo zamaskirano atraktivnim pakiranjima na kojima velikim slovima piše da je proizvod obogaćen kalcijem, željezom i drugim mineralima, vitaminima, vlaknima i dr. nutrijentima važnim za pravilan rast i razvoj djece. Naravno, izrazito sitnim slovima piše sastav proizvoda.

Rješenje je u čitanju deklaracija i mijenjaju navika. Nakon čitanja deklaracije zapitajte se sami jesu li pahuljice zdrava hrana. One pridonose općoj eksploziji pretilosti, posebno među najmlađima. Umjesto gotovih pahuljica bolje je pronaći zdrave, a djeci prihvatljive varijante.

. .

ostavite svoj komentar