Palmino ulje

Palmino ulje dobiva se ekstrakcijom, iz plodova uljne palme. Jarke je narančasto-crvene boje i sadrži jedinstven sastav masnih kiselina. Hladno prešano palmino ulje izrazito je kvalitetno i stabilno. Na sobnoj temperaturi u krutom je stanju (poput kokosovog ulja), u tekuće stanje prelazi na temperaturi od 35°C stupnjeva.Palm, Oil, Fruit, Background, Ripe, Red

Bogat je izvor karotenoida (vitamina A), sadrži odličan omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika vitamina E, a jedna žlica ovog ulja sadrži 11% preporučene dnevne doze), te je bogat izvor sterola, flavonoida i antioksidansa. Uz palmitinsku, sadrži i oleinsku, linolensku i stearinsku kiselinu.

Ne sadrži transmasne kiseline što ga čini idealnim za prženje i pripremu kuhane hrane. Nažalost, palmino ulje koje se danas najčešće koristi je rafinirano, čime značajno gubi na kvaliteti. Nalazimo ga u mnogim prehrambenim proizvodima, najčešće u grickalicama, sladoledima, gotovim i smrznutim jelima te čokoladi. Palmino ulje koje se nalazi u popularnim proizvodima u procesu hidrogenizacije gubi svoja pozitivna svojstva.

Može se pronaći i u mnogim kozmetičkim proizvodima. Nalazimo ga u krutim sapunima, ruževima za usne, šamponima, regeneratorima…

Ne preporuča se konzumacija nekvalitetnog palminog ulja ili onog koje je nekoliko puta ponovno zagrijavano. Preporuča se da je što svježije i da se što manje izlaže zraku i sunčevoj svjetlosti. Hladno prešano ulje može oksidirati, što uzrokuje promjene u kemijskom sastavu i pad kvalitete.

Cijena ulja na tržištu kreće se od 40 kn za litru proizvoda te može ovisiti o proizvođaču, kvaliteti, veličini pakiranja.

Masovna upotreba palminog ulja sporna je zbog krčenja tropskih šuma, velikog gubitka biološke raznolikosti i staništa mnogih životinja, zbog uzgoja palmi upravo za ekstrakciju ulja. Zbog toga preporučamo kupovinu one marke ulja na kojem je naznačeno da je dobiveno iz provjerenih izvora koji ne doprinose devastaciji okoliša.

Napomena: Ovaj sadržaj informativnog je karaktera i nije zamjena za stručan medicinski savjet.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar