Par savjeta za roditelje u razvodu

Dijete staviti na prvo mjesto…

Nitko ne želi djetetu ‘priuštiti’ razvod’. Ipak, razvodi se događaju i tada bismo prvenstveno trebali biti roditelji – staviti dijete na prvo mjesto, zaštititi ga i pomoći mu da prebrodi obiteljsku krizu na najbolji mogući način.
Djeci nije lako u svakom slučaju. Nije nikome, ali bude lakše ako se stvari bespotrebno ne kompliciraju.

Ne govoriti djetetu loše o drugom roditelju
Koliko god vam teško pao razvod ili smatrali drugu stranu krivom zbog bilo čega pred djetetom ili djetetu direktno ne biste smjeli o drugom roditelju govoriti na ružan način. Drugi roditelj je otac ili majka djeteta i govoreći ružno o njemu ili njoj povrjeđujete svoje dijete. Djeca rastu, s njima raste i njihovo razumijevanje svijeta kao i prepoznavanje manipulativnog ponašanja.
Ukoliko drugi roditelj povrjeđuje ili na bilo koji način šteti djetetu – rješenje je razgovarati s njim/njom ili potražiti stručnu pomoć, podršku ili zaštitu.

Biti iskren/a
Mlađa djeca ne bi trebala znati sve detalje oko razvoda, ali s djecom treba razgovarati iskreno o svemu što se događa i o tome kako će to utjecati na njihov život (naravno, u skladu s njihovim uzrastom). Kad su u pitanju starija djeca stvar je malo drugačija. Oni postavljaju složenija pitanja i traže više informacija. I u ovom slučaju treba izbaciti nepotrebne viškove i djeci reći ono što mogu shvatiti i što će im biti od pomoći (a ne odmoći im) da se osjećaju bolje vezano uz razvod roditelja.

Olakšati promjenu
Roditelji ne mogu u potpunosti zaštititi dijete od boli koje uzrokuje razvod roditelja. Ono što mogu je olakšati promjenu u najvećoj mogućoj mjeri. Ne treba nužno sve mijenjati – ako je moguće dijete treba ostati živjeti u istom domu, ići u istu školu, zadržati svoje prijatelje… Barem neko vrijeme…
Također nije uputno uvoditi nove partnere (ako ih ima) u život djeteta. Treba to činiti postepeno i obazrivo.

Ostati uključen/a
Djeca zauvijek povezuju razvedene roditelje. Obje strane trebale bi se potruditi da u što većoj mjeri ostanu uključene u život djeteta neovisno žive li zajedno ili ne. Razlike, sukobe i neslaganja treba ostaviti po strani i omogućiti djetetu da uživa oba roditelja u što je moguće više prilika (sportska natjecanja, rođendani, praznici i sl.). To može biti vrlo zahtjevno ali je nužno za dobrobit djeteta.
U konačnici – dobro je i za same roditelje.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar