Partner kao prijatelj

Što prepoznajete u svom partneru?

Neki sam dan s prijateljicom razgovarao o ovome i ona je izrazila žestoko neslaganje s mojim mišljenjem da se prema partneru trebamo odnositi bolje nego prema najboljem prijatelju. Rekla je da se prema prijateljima moramo odnositi bolje jer ih bolje poznajemo i dugujemo im veću odanost.

Nakon toga razgovarao sam s drugom prijateljicom i ona mi je rekla da nije tako. Po njezinu mišljenju, prema partneru se odnosimo bolje upravo stoga što ga ne poznajemo tako dobro.

Zanimljivo, ja smatram da se prema partneru trebamo odnositi bolje nego prema prijateljima jer nam je on ljubavnik, ali i prijatelj. U idealnom slučaju, najbolji prijatelj.
Ako vam partner nije najbolji prijatelj, tko onda jest? Smatrate da on to ne može biti jer je suprotnog spola, a najbolji prijatelj bi trebao biti istog spola kao vi? Ili ste istoga, a najbolji prijatelj vam mora biti suprotnog spola? Možda u svom ljubavniku ne prepoznajete prijatelja? Ako je tako, što onda u njemu prepoznajete? Koja je njegova uloga u vašem životu?
I opet morate biti svjesni svojih postupaka. Ako se prema partneru odnosite bolje nego prema najboljem prijatelju, znači da ste razmislili o svojoj vezi i donijeli svjesnu odluku.

Po mome mišljenju, samo je po sebi razumljivo da ćete se prema partneru odnositi bolje nego prema najboljem prijatelju. To znači da poštujete njegovu privatnost i općenito se prema njemu ophodite kao prema neovisnoj odrasloj osobi.
Dovoljno je da se osvrnete i vidjet ćete ljude koji svoje partnere tretiraju kao malu djecu: prigovaraju jedno drugome, grde se, svađaju, kritiziraju, cjepidlače i dr.
Prema svojim se prijateljima nikad ne bi tako odnosili pa zašto to čine upravo onoj osobi koja bi im trebala biti sve na svijetu?

Dat ću vam primjer. Vozite se u automobilu, za volanom je vaš prijatelj. U jednom trenu on počini glupu pogrešku. Vjerojatno biste ga počeli zadirkivati i dobro biste se nasmijali.

A sad zamislite isti scenarij, ali ovaj put je za volanom vaš partner. Kako ćete reagirati?
Hoće li se vaš partner osjećati manji od makova zrna?
Nećete mu dopustiti da zaboravi svoju pogrešku?
Hoćete li svima ispričati što se dogodilo?
Hoćete li preuzeti volan uz objašnjenje da mu se ne može vjerovati?

Ili ćete postupiti isto kao što biste prema prijatelju i dobro se nasmijali?

Nadam se da ste izabrali zadnji ponuđeni odgovor. Pogledajte druge parove u sličnim situacijama i vidjet ćete kako se odnose jedno prema drugome.

Richard Templar,
“100 pravila ljubavi: osobni recept za sretnije i kvalitetnije veze”

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar