Pića za djecu – zdravi utaživači žeđi

Većina djece (uostalom kao i odraslih) pije premalo tekućine. Gubitak vode (već od 2 %) može dovesti do umora i nepažnje, sporijih reakcija i nedostatka snage, do glavobolje ili zatvora.

Organizam nam signalizira potrebu za vodom u vidu žeđi. No, često se događa da taj signal upozorenja jednostavno previdimo. To se naročito događa djeci (posebno tijekom igre) i zato je važno podsjećati ih na to da redovno uzimaju tekućinu.
Mjerodavne institucije za prehranu djece preporučuju da djeca vrtićke dobi dnevno popiju minimalno 800 mililitara tekućine, djeca školske dobi oko jednu litru, a teenageri najmanje 1,5 l tekućine. Tijekom ljetnih mjeseci i vrućina, prilikom bavljenja sportom i sl. aktivnostima, potrebno je udvostručiti količinu tekućine.

Idealno piće za utažiti žeđ je voda – obična voda.

Djecu odmalena treba učiti da piju vodu kada su žedna. Biljni i voćni čajevi također su prihvatljivi, ali djeca ih rijetko piju nezaslađene.
Prirodni, domaći voćni sokovi sadrže mnoštvo vitamina, minerala ali i voćni šećer. Iz tog razloga bi trebalo voćne sokove razrijediti s vodom u omjeru 1:1.

Nektari, limunade i drugi industrijski proizvedeni sokovi sadrže malo voća, ali najčešće mnogo šećera. Izuzetak je domaća limunada zaslađena medom. Mlijeko je zdravo i trebalo bi biti dnevno zastupljeno kao prehrambena namirnica, ne kao sredstvo za utaživanje žeđi. Za djecu nikako nisu preporučljiva pića koja sadrže umjetna sladila (tzv. light pića), kava, crni i zeleni čaj, gazirani sokovi, ledeni čajevi i energetska pića.

Voćni sok proizveden od 100 % voća, sadrži vitamine i minerale te, ovisno o sorti, i do 10 % šećera iz voća. Voćni nektar sadrži 25 do 50 % voća, znatno manje vitamina i minerala i najmanje 12 % šećera. Razrijeđeni voćni sokovi sadrže do 30 % voća, ostatak čine šećer i voda, umjetna boja, umjetno sladilo i razni ostali dodaci.

Zaključak:
Voda je najzdravije piće i trebala bi biti najzastupljenije piće za utaživanje žeđi.

Photo by Aleks from Pexels

ostavite svoj komentar