Pisanje domaćih zadaća

Savjeti ‘iz prve ruke’…

Početkom školske godine pisanje domaćih zadaća postala je jedna od aktualnijih tema u obiteljima školaraca. Česti uzrok neslaganja, sukoba i nesuglasica između roditelja i djece je upravo pisanje domaćih zadaća.

Svaki roditelj barem se jednom zapitao treba li uopće pomagati djetetu oko pisanja zadaće te zašto njegovo dijete ima tako puno ili pak tako malo zadaće. Djetetu kojemu je to potrebno, svakako treba pomoći u pisanju domaćih zadaća. To nikako ne znači da zadaću treba napisati umjesto njega jer će dijete to shvatiti kao vlastitu nesposobnost, a i teško će shvatiti da je to njegova obaveza koju mora redovito i kvalitetno izvršavati ako roditelj to radi umjesto njega.
Od početka školske godine važno je dogovoriti sa djecom oko pravila vezana uz pisanje domaćih zadaća.

Evo nekih pravila:read-316507_640

Kod djeteta pokušajte razvijati odgovornost za izvršavanje svojih obaveza. Vi mu trebate samo pomoći, a ne ih izvršavati umjesto njega.

Djetetu objasnite ono što mu nije jasno, ukažite mu na pogreške koje radi i potaknite ga da ih samo ispravi.
Ne treba neprekidno sjediti uz dijete dok piše zadaću. Važno je da dijete zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć, pitajući vas sve što mu nije jasno.

Ponekad je djetetu potrebno samo pregledati zadaću kako bi bilo sigurno da je dobro izvršilo svoje obaveze.
Za vrijeme učenja smanjite mogućnosti skretanja pažnje. Ugasite televizor, radio, računalo itd dok dijete piše zadaću ili dok uči. Djetetov stol neka bude uredan i čist. Također bi bilo dobro da dijete obavi sve druge poslove prije pisanja zadaće kako ne bi na njih mislilo.

colored-pencils-1506589_640Dobro je dogovoriti se s djetetom na početku školske godine kada će se pisati domaća zadaća (po dolasku iz škole, nakon ručka, nakon odmora, nakon igre…), kako bi kasnije izbjegli nesporazume.

Da bi dijete kvalitetno radilo domaću zadaću ili učilo, mora se dobro osjećati i biti odmorno. Ako je dijete žalosno ili ljuto došlo iz škole, prvo popričajte s njim i pomozite mu da se oslobodi neugodnih osjećaja te onda inzistirajte da se prihvati posla. Također dopustite djetetu da se odmori jer odmoran mozak bolje i brže razumije, a umorno tijelo ometa mozak u njegovu radu.

Pri pisanju domaćih zadaća je poželjno da djeca uvijek pišu domaću zadaću i uče na istom mjestu. Samo sjedenje na mjestu, na kojem je dijete naviklo učiti, stvara psihološku spremnost za rad. Također je poželjno da dijete piše domaću zadaću uvijek u isto vrijeme u danu jer mu to omogućava da ima dovoljno vremena za pisanje zadaće kao i za predviđenu igru i odmor.

I kao u svemu vezanome uz odgoj djeteta važna je roditeljska dosljednost i upornost!

Pripremila Mihaela Čunčić, prof pedagogije i sociologije

Photo by Martin Vorel
Photo by Pixabay

ostavite svoj komentar