“Pisma školskog psihologa roditeljima adolescenata” Marija Paradis Šprajc

Najzanimljivije i najvažnije teme vezane uz adolecenciju i obitelj…

Knjiga je pisana jednostavnim, lako razumljivim jezikom i bazirana na stvarnim, životnim primjerima i iskustvu. Svatko tko ima teenagera u kući pronaći će sebe i svoje dijete u nekom od ovih primjera, a vrlo vjerovatno naći će i neke odgovore na pitanja koja svakodnevno muče roditelje teen djece.

Roditeljstvo

Roditeljski posao najteži je, najvredniji i najodgovornji posao na svijetu, a ipak se uzima zdravo za gotovo da ga bez ikakve poduke izvodimo na najbolji mogući način. Nitko ne može biti odgajatelj, učitelj ili nastavnik bez odgovarajuće diplome. Za roditeljstvo nas nitko ne traži diplomu, ali nas se proziva i optužuje kad nešto s djecom krene loše. Većina roditelja postupa s najboljim namjerama i iz velike ljubavi prema djeci.

Kako razgovarati

Razgovori se uglavnom svode na obveze prema školi,obveze u kući, natezanja oko toga koliko smiju ostati vani i propovijedanja o tome da paze što rade. Nema intimnosti, nema izražavanja osjećaja, nema razgovora o međusobnom odnosu. Razmislite malo o tome kako razgovarate sa svojim adolescentom. Kako se osjećate prilikom razgovora, je li vam teško izražavati osjećaje, jeste li opušteni ili stalno imate na pameti svoju roditeljsku ulogu i odgojno djelovanje, željeli biste više znati o svom djetetu, ali ne znate kako…

O učenju i školskom uspjehu

Kaznom ne možemo stimulirati ponašanje. Kaznom gasimo ponašanje i ona ima smisla kada zaista želimo ugasiti neko ponašanje, npr.ako naše dijete psuje i to želimo iskorijeniti, onda ima smisla svaki put kada opsuje, kazniti ga na neki neagresivni i neponižavajući način – recimo, za svaku psovku uskrati mu se dio džeparca.

ostavite svoj komentar