Pismo djeci

Nakon razvoda…

Jedna američka blogerica objavila je pismo koje je napisala vlastitoj djeci u želji da se ispriča svojoj djeci zbog proživljenog razvoda i svega što su zbog toga morali proživjeti. Razvod je bolan za cijelu obitelj, za svakoga ponaosob. Ipak, djeca su u svemu tome najranjivija i u takvim ih se situacijama rijetko pita što žele. Odjednom se, ni kriva ni dužna, nađu u novoj životnoj situaciji i snalaze u njoj kako znaju i umiju, bez podrške kakva im treba. Roditelji često nisu svjesni teškoća koje pred djecu stavlja razvod roditelja.

Ovo pismo lijep je primjer toga kako svojem djetetu ili djeci možemo pomoći da s manje boli i nepoznanica prožive razvod svojih roditelja.

„Žao mi je što nismo uspjeli. Uvijek će me mučiti krivnja što smo vam razorili dom i svijet kakav ste dotad znali. Znam da je to na kraju bilo najbolje, ali jednako tako znam da biste radije da živimo zajedno i svađamo se, nego da živimo odvojeno bez ikakvih tenzija.
Žao mi je što stalno balansirate između dva doma. Odlazak na vikend meni predstavlja stres samo kad se pakiram. A vi, vi ste prisiljeni to raditi nekoliko puta tjedno. I uopće se ne bunite. Stalno ste u autu i idete prema jednoj ili drugoj kući. Ja sam kriva za to i žao mi je.
Žao mi je što ćete sve to morati prolaziti i gledati mamu i tatu kako izlaze i ljube nekog tko nije vaš roditelj. Bilo bi divno da vidite kako izgleda stabilna i zdrava veza. Izmjenjivanje nježnosti između roditelja nije djeci najugodnije, vidjeti roditelje s nekim drugim još je teže.

Žao mi je, iako se vaš tata i ja trudimo ne stavljati vas u sredinu, vi ipak podnosite najveći teret. Da smo i dalje u braku, a vi izađete s tatom i zabavite se, to bi bilo super. Sada rečenica počinje riječima “oprosti, mama, ali više sam se zabavio s tatom i rođacima”. Nisam se uvrijedila, moje je srce puno kad god se zabavite s tatom i rođacima. Ali srce mi se svaki put malo slomi kad vidim da osjećate krivnju zbog toga.

Žao mi je što vam nedostajem kad je vrijeme za spavanje, kad ste usamljeni u novom domu, kad vam nedostaje tata kad idemo na godišnji odmor i kad morate razmišljati u čijoj kući večeras spavate. Žao mi je što morate svojim prijateljima govoriti da sada imate dva doma, tražiti riječi kako biste opisali naše nove bolje polovice i provoditi blagdane odvojeno.

Žao mi je što i dalje prenosite naše poruke, iako smo se itekako trudili držati vas po strani. Vi ste ljudi, a ne roboti, i žao mi je što samo što je danas četvrtak i to je “moj dan” – ne možete se družiti s tatom. Vi nemate taj luksuz da imate potpuni pristup vašim roditeljima.

Kad ideš u krevet za 10. rođendan u suzama i govoriš mi kako trebaš čekati još godinu dana kako bi večerao s tatom, sestrom i sa mnom i kako je stvarno grozno što to dobivaš samo jednom na godinu, žao mi je i više nego što ćeš ikad znati.

Najviše od svega mi je žao što nisam dijete razvedenih roditelja. Znam kako je kad te prijatelji ignoriraju, kad te ne izaberu za igru u školi, kad se osjećate nesigurno ili usamljeno. Znam kako je kad vas zadirkuju ili kad želite gledati film, ali jedino što čujete je “ne”. Znam kako je to željeti čokoladu, a ne mrkvu, znam kako je kad vam sestra ili brat dosađuju ili kad ste imali dobar dan i samo želite požuriti doma i sve to ispričati i mami i tati. Znam kako je priželjkivati da ste stariji i da možete donositi više odluka. Mogu se poistovjetiti s vama i dati vam savjet. Ali ne znam kako je biti dijete razvedenih roditelja. Trudim se najbolje što mogu da vidim kako je hodati u vašim cipelama. Bit ću uz vas, ići ću uz vas. Ali ne znam vaš bol, bol koju sam vam ja nanijela i “žao mi je” je premalo da bi opisalo ono što doista osjećam. Nadam se da je to najgore što vam se dogodilo u životu i da će vam ostatak biti što bolji.

Svatko od nas nailazi na prepreke i bol, ali upravo se tu skrivaju najveće lekcije. Nećete ih odmah uočiti. One će jednostavno postati dio vaše duše. Postat ćete osjećajni i fleksibilni, a vaš pogled na svijet bit će širi od onog kojeg sam ja imala.
Od malih nogu roditelje vidite kao ljude, a ne samo kao tatu i mamu i to će vam pomoći u životu. Moja ljubav prema vama veća je od moje krivnje. Iako mi je žao zbog razvoda i svih groznih stvari koje ste doživjeli, znam koja je bila alternativa stoga sam sigurna je ovo najbolji put za sve nas. Ali, svejedno mi je žao.”

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar