Pitanja koja se najčešće postavljaju na intervjuu

Recite nešto o sebi! Nemojte se upuštati u životopis, nego iznesite samo vrline koje ste unaprijed odabrali.

Kojim biste se pridjevima opisali? Upotrijebite samo pozitivne pridjeve i za svaki dobro osmislite primjer kojim ćete ga oslikati ako bude potrebno.

U čemu ste najbolji? Odaberite neku osobinu koja je vezana za rad i učenje! “Dobar sam u kontaktu s ljudima”, “Lako prodajem svaku robu”, “Uspješno rješavam probleme”, “Brzo učim”, “Pouzdan sam – kad kažem da ću nešto napraviti, to će sigurno biti tako.”

A koje su vaše loše strane? Dobro smislite odgovor; nemojte navesti kao svoju lošu stranu onu karakteristiku koja je bitna za ovaj posao ili onu koja omogućuje napredak u svakom poslu.

Koje ste predmete najviše voljeli u školi? Zašto? Pokažite da su vaši interesi već duže formirani i da idu u smjeru posla za koji se natječete.

Kakve su vaše ocjene? Zašto su tako loše? Ako nemate izvrsne ocjene, budite spremni da date objašnjenje što je tomu razlog: istaknite razloge za koje se vidi da su odavno prošli ili da nisu važni za posao za koji se natječete.

Koja vam ostvarena priznanja čine najviše zadovoljstva? Odaberite ona na koja ste najviše ponosni, koja stvaraju željeni dojam o vama i koja vam omogućuju da istaknete svoje dobre strane.

Jeste li se ikad suočili s većim problemom koji ste morali riješiti? Kako vam je to išlo? Ovakva se pitanja postavljaju da bi se mogla ocijeniti vaša snalažljivost u novonastalim situacijama. Opis rješavanja problema sigurno će više zainteresirati poslodavca od samog problem.

Koje su vaše aktivnosti izvan posla? Čime se još bavite? Budite odmjereni: široki interesi i aktivnosti mogu ostaviti dojam da nećete imati mnogo vremena za posao. Zato je bolje da spomenete manji broj interesa koji oblikuju zaokruženu cjelinu.

Što ste nedavno pročitali? A koje ste filmove gledali? Pitanje je postavljeno da bi se ocijenila vaša opća kultura. Zato nije loše da prije intervjua pročitate pokoju knjigu i pogledate neki film, kako biste o njima mogli razgovarati.

Gdje vidite sebe za pet godina? Ovakvo pitanje postavit će vam kako bi uvidjeli da li vi sami kreirate svoje prilike ili puštate da se stvari jednostavno dogode. Što god odgovorili, možete reći da znate da će se vaše želje možda s vremenom promijeniti, no da zasad…

Koji je vaš idealni posao? Prema čemu procjenjujete koja vam se organizacija sviđa? Ova se pitanja postavljaju kako bi lakše procijenili koliko aktivno tražite posao i što vas u poslu najviše zanima.

Zašto biste željeli raditi za nas? Navedite barem dva do tri razloga koja možete obrazložiti. Neka to ne budu samo materijalni razlozi, nego i oni koji pokazuju vaš interes za usavršavanjem.

Zašto mislite da ste dovoljno kvalificirani za ovaj posao? Zašto da odaberemo vas između svih ostalih kandidata? Ovo pitanje može vam se učiniti kao napad. Iskoristite ga da istaknete svoje najbolje strane i upozorite na ono što vas razlikuje od ostalih kandidata.

Što znate o našoj organizaciji? Pokažite koliko ste zainteresirani za posao: onaj tko je jako zainteresiran vjerojatno je pročitao više literature i razgovarao s više ljudi.

Jeste li ikad bili otpušteni s posla? Zašto? Budite iskreni i nemojte blatiti bivšeg šefa. Ako je razlog otpuštanja bila vaša pogreška, pokušajte objasniti da ste se promijenili i da ste naučili ispraviti tu pogrešku.

S kojom biste plaćom bili zadovoljni? Prije intervjua dobro istražite situaciju: postojeće raspone plaća za poslove vaše klasifikacije, mogućnosti poslodavca i povlastice radnog mjesta. U skladu s tim izrazite svoje očekivanje, bolje u vidu raspona nego fiksne vrijednosti.

Imate li kakvih pitanja? Sada je došao vaš trenutak da saznate sve što vas zanima o poslu i o organizaciji. Pitajte slobodno i otvoreno, no nemojte pretjerivati!

ostavite svoj komentar