Pitomi kesten (marun, kostanj)

Free photos of FruitPitomi kesten (Castanea sativa) je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke. Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom, dugovječno je (može doseći i starost preko 500 godina), a može narasti do 25 m visine. Ima bujnu, veliku krošnju. Godišnje može dati preko 200 kg plodova. Botaničari kesten ubrajaju u voćke no, zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće. Često se javlja u zajednici s hrastom kitnjakom i grabom (kao na Medvednici).

Cvjeta tek početkom lipnja, kada su već listovi potpuno razvijeni. Odlična je ispaša za pčele i u to vrijeme gotovo jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji. Smeđi orašasti plodovi su na površini sjajni, dozrijevaju početkom listopada. Smješteni su po jedan do tri u velikoj bodljikavoj košuljici. Kesten najbolje uspijeva na kiselom tlu bez vapna, ne podnosi veću vlagu.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal. Nutritivno, to je vrlo vrijedna namirnica. U 100 g sirovog kestena nalazi se: 2 g masti, 8,1 g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata. Od minerala najzastupljeniji su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan, natrij, od vitamina vitamina C i B12.

Dosta se teško probavlja. Svojstvena je mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 %. Od njegovih plodova proizvodi se brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh.

Budući da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koje nisu zastupljene u kuhanom kestenu. Kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka. Kako bi se lakše probavio treba izbjegavati kombinacije s drugom hranom.

Kupnja i čuvanje
Kod kupnje kestena treba obratiti pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica ili drugih oštećenja na ljusci (to može biti znak prisustva ličinki). Čuvaju se na hladnom mjestu do dva tjedna. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kestene treba probrati i odstraniti one s rupicama (kako ne bi ubrzo propali preostali kesteni).

Juha od kestena

Sastojci za (4 do 6 osoba):

  • 400 g pečenih i oljuštenih kestena
  • 1600 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • dva manja poriluka
  • manji celer
  • sol i papar
  • vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
  • sjeckani peršinov list za serviranje

Priprema:
Kestene ispeći.
Na maslinovom ulju oko pet minuta pirjati nasjeckani poriluk i celer.
Dodati grubo nasjeckane kestene, pržiti ih minutu pa dodati temeljac.
Dodati muškatni oraščić, sol i papar.
Kuhati sve zajedno pola sata.
Kad je kuhano, pustiti da se malo ohladi pa izmiksati štapnim mikserom.
Poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja, posipano nasjeckanim peršinom i s malo nasjeckanih kestena.

Kesteni su izvrstan dodatak raznim jelima, a pečene možemo vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće (pogledajte video).

Image by deluxtrade from Pixabay
Image by Pascal Bondis 💙💛 💙💛💙💛 from Pixabay
Image by Miran Lesnik from Pixabay

ostavite svoj komentar