Planiranje učenja tijekom online nastave

Učenje na daljinu nešto je na što se tek navikavamo, obzirom na aktualnu situaciju. Svima su nam poremećene svakodnevne rutine i tek moramo uspostaviti i usvojiti jedan posve novi, drugačiji životni ritam koji isključuje gotovo sve na što smo navikli.

Planiranje vremena može nam pomoći da se brže prilagodimo novim uvjetima i da budemo učinkovitiji.

U plan prvo treba unijeti fiksne obaveze poput praćenja nastave na televiziji u određeno vrijeme, prijave za odrađivanje online nastave i rješavanje zadanih aktivnosti. Važno je što preciznije odrediti vrijeme za učenje i rješavanje domaćih zadaća i pridržavati se plana. Učenje na daljinu zahtjeva određenu razinu discipline jer postoji mogućnost da dan prođe, a mi ne odradimo svoje obaveze za taj dan. Prenošenje obaveza na sljedeći dan stvara dodatni pritisak i otežava motivaciju za rad jer idući dan moramo napraviti dvostruko više.

Plan treba biti što određeniji. Npr. od 10-11 sati pisanje zadaće iz matematike, od 11-12 sati čitanje lektire (poželjno je navesti i minimalna broj stranica koje planiramo pročitati jer tako možemo odrediti koliko dana će nam trebati za rješavanje lektire). Preporuča se raditi 45 minuta potom uzeti 15 minuta pauze. Za vrijeme pauze dobro je napustiti radni prostor, napraviti neku aktivnost koja će nas energizirati (protegnuti se, izaći na svježi zrak, pojesti užinu, popiti čašu vode itd.) ili opustiti (meditacija, mindfulness).

Ukoliko je riječ o obimnom  gradivu i zahtjevnom programu važno je da nakon 3 do 4 sata učenja napravimo dužu pauzu (i nju unosimo u plan). Trebala bi trajati minimalno dva, a najviše tri sata. U vrijeme velike pauze od učenja možemo odrađivati obaveze vezane uz funkcioniranje obitelji – održavanje doma, pospremanje, spremanje objeda, pranje posuđa, iznošenje smeća i sl. ali i one koje nam pružaju posebno zadovoljstvo i zabavljaju nas poput komunikacije s prijateljima, drijemanja, društvenih igara, čitanja ili drugo.

Ne bismo smjeli zanemariti tjelovježbuosobnu higijenu i uravnoteženu i zdravu prehranu.
Također je važno voditi računa o tome da tijekom noći spavamo dovoljno dugo i kvalitetno, da obnovimo energiju.
Sve to trebali bi unijeti u plan i nastojati ga se pridržavati. Budući da svaki dan nosi svoje plan možemo mijenjati i usklađivati s aktualnom situacijom. S vremenom postajemo sve vještiji u realnom planiranju svog vremena.

Osjećaj korisnosti i ispunjenih obaveza povećat će razinu zadovoljstva i umanjiti tjeskobu koja je gotovo sveprisutna zbog aktualne situacije. Kad su okolnosti takve da na njih ne možemo utjecati dobro je okrenuti se onome na što možemo utjecati. Trenutno moramo boraviti u kući i pratiti nastavu online, ostajući doma. I u takvim okolnostima možemo organizirati svoje vrijeme na najbolji mogući način. Tu je naš prostor za djelovanje.

Teks s portala: Vrata zdravlja

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar