Planirati budućnost

Što nam je važno?

Nitko ne može predvidjeti budućnost i znati što ga čeka. I nitko ne može i ne treba misliti baš na sve. Ipak, za neke se stvari treba pobrinuti unaprijed i spriječiti eventualne poteškoće u budućnosti.

Štednja za mirovinu, izdvajanje za zdravstveno osiguranje, životno osiguranje, osiguranje doma i sl. samo su neke od stvari na koje bismo trebali misliti unaprijed.
Bez strategije štednje i ulaganja, odnosno bez kvalitetnog financijskog plana, budućnost nam može biti vrlo neizvjesna. Budućnost je, doduše, neizvjesna i ovako i onako, samo što je uz određena osiguranja, ipak malo izvjesnija i sigurnija.
Počnite tako da se upitate što je vama važno po pitanju budućnosti. Bez čega ne biste mogli? Od čega strahujete? Što ako se razbolite? Odete u prijevremenu mirovinu? Tko će se brinuti o vama? Hoće li iznos vaše mirovine biti dovoljan za podmirenje životnih troškova?
Na sva ova i druga slična pitanja trebali bismo imati odgovor.

Nekim je ljudima važna mirovina, drugima školovanje djece, neki štede za ‘crne dane’, neki potroše sav novac i žive od plaće do plaće, neki planiraju, neki nemaju nikakav plan.
Vremena su čestih kriza, brzih promjena i valikih turbulencija na tržištu. Moramo postati svjesni da se svatko od nas samostalno mora pobrinuti za svoju budućnost.
Osobe koje danas odlaze u mirovinu mogu očekivati visinu mirovine od cca 40% svoje plaće. Zato treba štedjeti ili pak ulagati kako bi si prihodima od ulaganja i štednje poboljšali financijsku situaciju u mirovini.

ostavite svoj komentar