Plastika – recikliranje

Plastični proizvodi važan su dio našeg života. Plastika je zbog male težine, prilagodljivosti i trajnosti omiljen materijal, ali nanosi značajnu štetu okolišu zbog slabe razgradivosti plastičnog otpada. Recikliranje plastike je proces prerade odbačene i stare plastike u proizvod koji se može ponovno koristiti. Plastika je polimer. Polimeri su dugi lanci molekula koji se ponavljaju, a sastavljeni su od ugljika i vodika.

Kada se usporedi sa staklom ili metalom, plastika postavlja neke jedinstvene izazove za recikliranje. Postoje određena ograničenja kod recikliranja plastike, no razvoj tehnologije iz dana u dan smanjuje njihov broj i razvijaju su novi načini višekratnog korištenja iste plastike.

Zašto recikliramo plastiku?

Recikliranjem plastike zauzima se manje mjesta na deponiji, a vrijeme razgradnje plastičnih materijala je od 100 – 1 000 godina. Od reciklirane plastike možemo dobiti i nove boce, kante i još mnogo raznih plastičnih predmeta, a može se dobiti i sintetički materijal koji upotrebljavamo za pravljenje pernatih jakni i drugih odjevnih predmeta.

Kako odložiti plastiku u pripadajući kontejner?

Jedan od uzroka rasta količine plastičnog otpada je nepovratna plastična ambalaža (90% robe se nudi u nepovratnoj plastičnoj ambalaži). Prije nego što odložimo u kontejnere za odvojeno sakupljanje plastike, trebamo oprati sve plastične posudice i odstraniti sve poklopce, kako bi se plastične posudice mogle zgnječiti u kamionu koji ih odvozi.

Kako se reciklira PET i druga otpadna plastika?

Plastični ambalažni otpad se iz sabirnih kontejnera prebacuje u specijalizirane tvornice gdje se pregledava i pere u vrućoj vodi, a zatim usitnjava i sortira. Poslije toga se topi, preša i pretvara u sitne kuglice (granule). Od granula se proizvode novi plastični predmeti: vrećice, folije, boce, materijali za odjevne predmete, uredski pribor, raznovrsne posude, kuhinjski pribor, kape i majice, ručne torbice, torbice za kozmetiku, vrećice, kante za smeće, lopatice za smeće, tepihe, otirače, igračke, mobitele i dr.

Prednosti i nedostaci recikliranja

Prednosti recikliranja plastike su u tome što proizvodi trećinu sumpornog dioksida, oko 90% manje otpada i oko 250% manje ugljičnog dioksida. Nedostatak je taj što je transport plastike jednako skup ili skuplji od dobitaka recikliranja. To znači da oko 250% manje proizvedenog ugljičnog dioksida ne uzima u obzir ugljični dioksid nastao prilikom transporta i prilikom rada strojeva za recikliranje.

Plastični se otpad može ukloniti spaljivanjem uz iskorištenje energije koja se oslobađa. Problem pri spaljivanju plastičnog otpada je emisija raznih kancerogenih spojeva, ovisno o vrsti polimera. Stoga je pri spaljivanju potrebna stalna kontrola ekološke sigurnosti.

Kupovinom predmeta od reciklirane plastike pomažeš okolišu jer smanjuješ količinu plastike na smetlištima i potrošnju fosilnih goriva nužnih za proizvodnju plastike. Danas su posvuda postavljeni kontejneri za odlaganje plastike (i stakla i papira). Isprike poput onih da nemate prostora ne drže vodu. Treba samo protegnuti noge do najbližeg kontejnera. Uključite djecu. Neka to bude njihov zadatak.

ostavite svoj komentar