Recikliranje plastike

Plastični proizvodi važan su dio našeg života. Plastika je zbog male težine, prilagodljivosti i trajnosti praktičan i vrlo omiljen materijal. No, zbog slabe razgradivosti nanosi značajnu štetu okolišu. Zato bismo trebali izbjegavati korištenje jednokratnih plastičnih predmeta kad god je to moguće, a kad smo primorani koristiti ih s pažnjom i odlagati za reciklažu. Bricks, Play, Objects, Plastic, Colorful

Recikliranje plastike proces je prerade odbačene i stare plastike u proizvod koji se može ponovno koristiti. Plastika je polimer, dugi lanac molekula koji se ponavljaju, sastavljenih od ugljika i vodika.

U usporedbi sa staklom ili metalom, plastika postavlja neke jedinstvene izazove za recikliranje. Kod njena recikliranja postoje određena ograničenja, no razvoj tehnologije iz dana u dan smanjuje njihov broj i razvijaju se novi načini višekratnog korištenja iste plastike.

Drinking Straw, Straw, Color, ColorfulZašto recikliramo plastiku?
Recikliranjem plastike zauzima se manje mjesta na deponijima. Vrijeme razgradnje plastičnih materijala je od 100 – 1 000 godina. Od reciklirane plastike možemo dobiti nove plastične proizvode: boce, kante, kutije i još mnogo raznih plastičnih predmeta, a može se dobiti i sintetički materijal koji upotrebljavamo za pravljenje pernatih jakni i drugih odjevnih predmeta.

Kako odložiti plastiku u pripadajući kontejner?
Jedan od uzroka rasta količine plastičnog otpada je nepovratna plastična ambalaža (90% robe se nudi u nepovratnoj plastičnoj ambalaži). Prije nego li odložimo u kontejnere za odvojeno sakupljanje plastike, trebali bi oprati sve plastične posudice, odstraniti sve poklopce, kako bi se plastične posudice mogle zgnječiti u kamionu koji ih odvozi.Scoop, Cleaning, Cleanliness, Garbage

Kako se reciklira PET i druga otpadna plastika?
Plastični ambalažni otpad iz sabirnih se kontejnera prebacuje u specijalizirane tvornice gdje se pregledava i pere u vrućoj vodi, zatim usitnjava i sortira. Poslije toga se topi, preša i pretvara u sitne kuglice (granule). Od granula se proizvode novi plastični predmeti: vrećice, folije, boce, materijali za odjevne predmete, uredski pribor, raznovrsne posude, kuhinjski pribor, kape i majice, ručne torbice, torbice za kozmetiku, vrećice, kante za smeće, lopatice za smeće, tepihe, otirače, igračke, mobitele i dr.

Packing, Plastic, White, Green, BottlePrednosti i nedostaci recikliranja
Prednosti recikliranja plastike su u tome što proizvodi trećinu sumpornog dioksida, oko 90% manje otpada i oko 250% manje ugljičnog dioksida. Nedostatak je taj što je transport plastike jednako skup ili skuplji od dobitaka recikliranja. To znači da oko 250% manje proizvedenog ugljičnog dioksida ne uzima u obzir ugljični dioksid nastao prilikom transporta i prilikom rada strojeva za recikliranje.

Plastični se otpad može ukloniti spaljivanjem uz iskorištenje energije koja se oslobađa. Problem pri spaljivanju plastičnog otpada emisija je raznih kancerogenih spojeva, ovisno o vrsti polimera. Stoga je pri spaljivanju potrebna stalna kontrola ekološke sigurnosti.

Kupovinom predmeta od reciklirane plastike pomažemo okolišu i podržavamo održivi razvoj jer smanjujmo količinu plastike na smetlištima i potrošnju fosilnih goriva nužnih za proizvodnju plastike. Danas su posvuda postavljeni kontejneri za odlaganje plastike. Nerecikliranje predstavlja nemar, ignoranciju i neznanje.

Photo courtesy of Pixabay 

ostavite svoj komentar